Wat leer je in deze richting?

Als bekister sta je in voor het monteren van gemoduleerde bekistingspanelen of het zelf timmeren en samenstellen van houten mallen of bekistingen waarin beton gestort wordt. De wapening voor het storten van beton wordt voorzien door een ijzervlechter. Je werkt op basis van plannen en werktekeningen. In de bekisting breng je de vereiste stutten aan om het geheel voldoende stevigheid te verlenen zodat het aan de druk van het beton kan weerstaan. Eens het beton gestort en verhard, staat de bekister ook in voor de ontkisting. Hij voert ook basismetselwerk uit en plaatst funderingen. Hij legt rioleringen, afwateringsstelsels en opritten aan en plaatst thermische isolatie.

Voor wie is deze richting?

Elke jongere met interesse voor bouw en het werken met beton. Je hebt het nodige technisch inzicht en de juiste arbeidsattitudes.
Om aan deze opleiding te kunnen beginnen moet je minimaal 15 jaar zijn en de eerste twee jaren van het secundair onderwijs achter de rug hebben (geslaagd of niet geslaagd).

Wat na deze opleiding?

Na de opleiding bekister ga je normalerwijze werken. Met een certificaat van het beroep bekister sta je sterk op de arbeidsmarkt en vind je snel een job. Meestal kom je terecht op grotere tot reusachtige werven. Vaak kan je na de opleiding meteen van start in het bedrijf waar je al werkte met een overeenkomst alternerende opleiding tijdens je opleiding.
Vele ondernemers verkiezen een jongere die tijdens de opleiding al werkervaring heeft opgedaan.