Wat leer je in deze richting?

Je leert op een respectvolle en verantwoorde manier omgaan met zoogdieren, vogels, vissen, reptielen en amfibieën: de dieren verzorgen, hun huisvesting in orde brengen, dierengedragingen observeren en trainingstechnieken toepassen, exterieurkenmerken van de dieren beoordelen met als doel de dieren te veredelen om het opfokresultaat te verbeteren en een doelmatige gezondheidscontrole uitoefenen. Daarnaast krijg je ook een flink pakket natuurwetenschappen en algemene vakken. In het zesde jaar krijg je de kans om twee weken op stage te gaan.

Voor wie is deze richting?

Ben jij op zoek naar een studierichting, met het oog op een job waarin je veel in aanraking komt met allerhande dieren: huisdieren, dieren in dierentuinen, landbouwhuisdieren, proefdieren en dieren die in onze streken voorkomen in de vrije natuur? Wil jij alles weten over deze dieren, wil je hen verzorgen, hun gedrag observeren, het economisch belang van deze sector bestuderen…, dan is deze richting geknipt voor jou. Graag omgaan met dieren is niet voldoende. Je moet ook in staat zijn heel wat theoretische kennis te verwerven. Een brede algemene kennis bezitten is een must in elke TSO-richting.

Wat na deze opleiding?

Het TSO bereidt voor op hogere studies én op directe tewerkstelling. Na de derde graad kan je aan de slag als werknemer in dierenspeciaalzaken, dierentuinen, dierenasielen, kinderboerderijen, proefcentra, dierenkwekerijen, … Je bent dan ook in staat om een leidinggevende job uit te oefenen. Je kan eventueel als zelfstandige een zaak opstarten.
Heel wat leerlingen studeren na het TSO ook verder: bacheloropleidingen in de wetenschappelijke sector (biotechnologie, biologie, dierenartsassistent, laborant,…) liggen het meest voor de hand.

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type 5e jaar 6e jaar
Katholieke godsdienst AV 2 2
Aardrijkskunde AV 1 1
Engels AV 2 2
Frans AV 2 2
Geschiedenis AV 1 1
Lichamelijke opvoeding AV 2 2
Nederlands AV 2 2
Wiskunde AV 3 3
Dier en leefmilieu GZD (grote zoogdieren) TV - 2
Dier en leefmilieu KZD (kleine zoogdieren) TV 2 4
Dier en leefmilieu VOG (vogels) TV 2 -
Toegepaste biologie TV 2 2
Toegepaste chemie TV 2 2
Toegepaste fysica TV 2 2
Dier en leefmilieu WLF (wildlife) TV 4 -
Labo WET (wetenschappen) TV 1 1
Praktijk KZD (kleine zoogdieren) PV 2 -
Praktijk VOG (vogels) PV 2 -
Praktijk AQT (aqua & terra) PV - 2
Praktijk GZD (grote zoogdieren) PV - 2
Ondernemend project TV - 2
TOTAAL   34 34

In de tweede graad volg je voor deze richting Plant-, dier-en milieutechnieken, optie Dierenzorg.
De leerlingen gaan in het zesde jaar twee weken op blokstage.

Vergelijk vakken