Wat leer je in deze richting?

Je leert op een praktische manier alles over diergedragingen, gezondheid, welzijn, voeding, verzorging en huisvesting van de hobby- en gezelschapsdieren. Het economisch belang van deze sector, de commercialisering van gekweekte dieren en hun benodigdheden maken ook deel uit van de opleiding. De verschillende vakonderdelen worden per diersoort gegeven zodat ze heel goed aan de praktijk gekoppeld kunnen worden. Paarden, honden en katten, aquaria en terraria, schapen en geiten, vogels, … al deze diergroepen passeren de revue. Je gaat ook één dag per week op stage om zo je kennis in praktijk te kunnen omzetten.

Voor wie is deze richting?

Vind je dieren geweldig? Of het nu gaat om paarden of reptielen, honden of katten. Wil jij in de praktijk alle mogelijke huisdieren leren voederen, verzorgen en verplegen? Kies jij er bewust voor om op een intensieve manier met gezelschapsdieren om te gaan en leer jij graag ‘al doende’, dan is BSO Dierenzorg echt iets voor jou.

Wat na deze opleiding?

Dierenspeciaalzaken vragen om geschoolde helpers. Er is vraag van kinderboerderijen, dierenasielen, paardenfokkerijen, maneges, dierentuinen en kennels naar mensen die kunnen helpen bij het kweken en verzorgen van hun dieren. Dit kan in dienstverband en/of als zelfstandige na een periode van ervaring. Ook voor het verkopen van dierenvoeding en allerlei dierbenodigdheden zoekt men mensen met dit diploma. Om het diploma van het secundair onderwijs te behalen bieden wij het 7de specialisatiejaar gespecialiseerde dierenverzorging aan.

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type 5e jaar 6e jaar
Katholieke godsdienst AV 2 2
Engels AV 1 1
Lichamelijke opvoeding AV 2 2
Project Algemene Vakken AV 4 4
Wiskunde AV 1 1
Dier AQT (aqua & terra) TV - 2
Dier GZD (grote zoogdieren) TV - 2
Dier KBR (Kinderboerderij) TV 4 -
Dier KZD (kleine zoogdieren) TV 2 -
Dier VOG (vogels) TV - 2
Stage dierenzorg PV 8 8
Ondernemend project TV 1 1
Coaching stage TV 1 1
Praktijk KZD (kleine zoogdieren) PV 2 2
Praktijk KBR (Kinderboerderij) PV 6 -
Praktijk VOG (vogels) PV - 2
Praktijk AQT (aqua & terra) PV - 2
Praktijk GZD (grote zoogdieren) PV - 2
TOTAAL   34 34

In de tweede graad volg je voor deze richting Plant-, dier-en milieu, optie Dierenzorg.

Vergelijk vakken