Wat leer je in deze richting?

In het duaal leertraject Elektromechanische Technieken (EMT) combineer je het beste uit twee werelden: leren op school en leren op de werkplek. Je krijgt in een minimum aan tijd een sterke theoretische basis én een fikse dosis praktijkervaring mee. Zo komt boekenkennis tot leven!

Voor wie is deze richting?

Op school krijg je de algemene vakken én de theorie van je technische vakken. Het voordeel is dat je die theorie meteen in de praktijk kan brengen in een technologische bedrijf in jouw buurt en daarbij nog nieuwe dingen leert. Je krijgt een mentor die zijn of haar kennis en ervaring graag met je deelt. Je leert gemiddeld wekelijks 10 uur in deze werkomgeving. Je ontwikkelt zo nog tijdens je studies relevante ervaring op de werkplek én je houdt je slaagkansen in het hoger onderwijs open: meteen een flinke stap voor op je leeftijdgenoten!
Troeven
Duaal leren heeft heel wat troeven:

  • Je ontwikkelt vaardigheden die later goed van pas komen: gepast communiceren op de werkvloer, samenwerken, initiatief en verantwoordelijkheid nemen, je prestaties zelf evalueren, feedback vragen, met deadlines werken, …
  • Je leert op school én op de werkplek en doet dus meteen werkervaring op tussen professionals en met de nieuwste technologieën
  • Je behaalt na het 6de jaar je diploma secundair onderwijs en kan dan de keuze maken om verder te studeren of te gaan werken. Misschien word je wel tewerkgesteld in het bedrijf waar je jouw leertraject hebt afgelegd.

Wie kan kiezen voor ‘Elektromechanische technieken duaal’?
Zit je in het 4de jaar ASO of TSO? Ben je zot van technologie? Wil je een brede theoretische kennis omzetten in hoogtechnologische praktijk? En die praktijk als springplank gebruiken naar de job of hogere studies van je dromen? Dan is deze nieuwe studierichting misschien iets voor jou….
Als je het getuigschrift van de tweede  graad behaalt én je wordt na een screening arbeidsbereid en arbeidsrijp bevonden, dan kan je je aanmelden om te starten in het duale traject.
Om voor elke leerling een gepast opleidingstraject te garanderen, laten we voor het schooljaar 2019-2020  maximum 6 leerlingen toe tot de opleiding ‘Elektromechanische technieken duaal’.
Een bedrijf vinden en een contract afsluiten
Op school helpt een trajectbegeleider je op weg om een werkplek te vinden. Na een intakegesprek sluiten jij, onze school en het bedrijf waar je gaat werken een overeenkomst. De trajectbegeleider blijft je de hele tijd ondersteunen en begeleiden. Een mentor in het bedrijf helpt je met al je vragen en zorgt voor je opleiding op de werkplek.
Een stagecontract
Je leert minstens 10 uur per week op de werkvloer, je krijgt hiervoor geen leervergoeding. Je ouders hebben nog recht op kindergeld.
De opleiding ‘Elektromechanische technieken duaal’
In het eerste jaar van de derde graad wordt gefocust op preventief onderhoud. In een modulair systeem komen veiligheid, mechanica / elektriciteit, hydraulica / pneumatica en elektronica / automatisatie aan bod. Elke module wordt verder uitgediept in het bedrijf.
In het tweede jaar van de derde graad wordt de klemtoon gelegd op correctief onderhoud.

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type 5e jaar 6e jaar
Aardrijkskunde AV 1 1
Engels AV 2 2
Frans AV 2 2
Geschiedenis AV 1 1
Katholieke godsdienst AV 2 2
Lichamelijke opvoeding AV 2 2
Nederlands AV 2 2
Wiskunde AV 3 2
Specifieke vakken / stage PV/TV 19 18
Ondernemend project TV - 2
TOTAAL   34 34
Vergelijk vakken