Wat leer je in deze richting?

Voor Latijn bouwt de leerstof verder op de eerste graad. Maar er kan nu wel meer aandacht besteed worden aan het lezen en interpreteren van authentieke geschriften uit de klassieke oudheid. Een vak zoals Latijn traint je geheugen en je zin voor nauwkeurigheid. Maar je leert meer: redeneren, filosoferen en nadenken over de huidige maatschappij en de westerse cultuur. Daarnaast krijg je een sterk pakket wiskunde en moderne talen. Kortom, een algemeen vormende opleiding.

Voor wie is deze richting?

Als je in het tweede leerjaar van de eerste graad een A-attest behaalde in de basisoptie Latijn of Grieks-Latijn, dan kan je deze richting aanvatten. Deze richting werd voor het eerst ingericht in Kasterlee in het schooljaar 2006-2007. In het Sancta Maria Instituut van Kasterlee wordt Latijn aangeboden met 5 uur wiskunde per week. In het Sint-Dimpnacollege van Geel wordt Latijn aangeboden met 4 of met 5 uur wiskunde per week.

Wat na deze opleiding?

In de derde graad kan je nog voor alle richtingen kiezen, behalve de combinaties met Grieks, als je in de tweede graad 5 uur wiskunde hebt gevolgd. Indien je voor 4 uur wiskunde koos in het Sint-Dimpnacollege, zullen de studierichtingen met 6 of 8 uur wiskunde in de derde graad moeilijk haalbaar zijn.
Wie literair geïnteresseerd is en sterk in talen – en dat ondervind je voldoende in de tweede graad – kiest best een studierichting met Latijn in de derde graad (Latijn-moderne talen, Latijn-wetenschappen of Latijn-wiskunde).
Wie eerder geïnteresseerd is in economie, wetenschappen of wiskunde, kan een vlotte overstap maken naar een van de volgende richtingen: economie-wiskunde, moderne talen-wetenschappen, moderne talen-wiskunde of een andere studierichting in ASO.

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type 4e jaar
Aardrijkskunde AV 1
Biologie AV 1
Chemie AV 1
Duits AV 1
Engels AV 2
Frans (*) AV 4
Fysica AV 1
Geschiedenis AV 2
Informatica AV 1
Katholieke godsdienst AV 2
Latijn AV 5
Lichamelijke opvoeding AV 2
Muzikale opvoeding AV 1
Nederlands AV 4
Wiskunde (*) AV 4
TOTAAL   32

(*)4de jaar Latijn biedt:

keuzemogelijkheid 4de jaar: 5 uren wiskunde (*) en 3 uren Frans(*) of 4 uren wiskunde(*) en 4 uren Frans(*).

Vergelijk vakken