Wat leer je in deze richting?

Voor Latijn bouwt de leerstof verder op de eerste graad, maar er kan nu wel meer aandacht besteed worden aan het lezen en interpreteren van authentieke geschriften uit de klassieke oudheid. Een vak zoals Latijn traint je geheugen en je zin voor nauwkeurigheid. Maar je leert meer: redeneren, filosoferen en nadenken over de huidige maatschappij en de westerse cultuur. Daarnaast krijg je een sterk pakket wiskunde en moderne talen, kortom een algemeen vormende opleiding.

Voor wie is deze richting?

Als je in het tweede leerjaar van de eerste graad een A-attest behaalde in de basisoptie Latijn of Grieks-Latijn, dan kan je deze richting aanvatten. In het Sancta Maria Kasterlee wordt Latijn aangeboden met 4 of 5 uren wiskunde per week.

Wat na deze opleiding?

Kies je in de 2e graad voor Latijn met 5 uren wiskunde, dan kun je in de 3e graad alle richtingen kiezen, behalve de combinaties met Grieks.
Indien je voor 4 uur wiskunde kiest, zullen de studierichtingen met 6 of 8 uur wiskunde in de derde graad moeilijk haalbaar zijn.
Wie literair geïnteresseerd is en sterk in talen – en dat ondervind je voldoende in de tweede graad – kiest best een studierichting met Latijn in de derde graad (Latijn-moderne talen, Latijn-wetenschappen of Latijn-wiskunde).
Wie eerder geïnteresseerd is in economie, wetenschappen of wiskunde, kan een vlotte overstap maken naar één van deze richtingen: Economie-wiskunde, Moderne talen-wetenschappen, Moderne talen-wiskunde, Wetenschappen-wiskunde of een andere studierichting in ASO.

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type 4e jaar
Katholieke godsdienst AV 2
Aardrijkskunde AV 1
Biologie AV 1
Chemie AV 1
Duits AV 1
Engels AV 2
Frans AV 3
Fysica AV 1
Geschiedenis AV 2
ICT AV 1
Latijn AV 5
Lichamelijke opvoeding AV 2
Muzikale opvoeding AV 1
Nederlands AV 4
Wiskunde AV 5
TOTAAL   32

In het 3e jaar kan je kiezen tussen 5 uren wiskunde en 2 uren Engels of 4 uren wiskunde en 3 uren Engels.
In het 4e jaar kan je kiezen tussen 5 uren wiskunde en 3 uren Frans of 4 uren wiskunde en 4 uren Frans.

Vergelijk vakken