Wat leer je in deze richting?

Verdergaand op de competenties uit de tweede graad leer je volwaardige ruwbouwprojecten ontleden en oordeelkundig realiseren. Je leert fragmenten voorbereiden en maakt op een praktische manier kennis met de technieken, de eigenschappen en de mogelijkheden van de materialen waaruit de bouwconstructies zijn opgebouwd.
De levensechte ervaringen op de werkvloer en bij stages, sluiten aan bij de opleiding en vormen een belangrijke component. Binnen een duidelijk omschreven opdracht en volgens een gepaste methode leer je begeleid zelfstandig werken. Je leert de werkomgeving veilig organiseren en door het toepassen van kwaliteitscontroles en zelfevaluaties, stuur je het eigen werk bij. Je leert hierbij de juiste arbeidsgerichte attitudes.
Naast het technische luik besteden we in de algemene vakken voldoende aandacht aan taalontwikkeling en aan doelstellingen die je in staat moeten stellen om op een actieve manier deel te nemen aan de samenleving.

Voor wie is deze richting?

Zoek je een praktische vorming en heb je interesse voor bouwmaterialen of wil je graag je steentje bijdragen in het realiseren van bouwwerken, dan is de studierichting “Ruwbouw” iets voor jou.
Indien je komt uit de tweede graad Bouw dan maakte je meteen de juiste keuze en heb je al kennis gemaakt met de basiscompetenties in verband met ruwbouw.Instroom uit andere studierichtingen is eerder zeldzaam, maar kan nog mits de nodige bijwerking voor praktijk.

Wat na deze opleiding?

Na het zesde jaar ben je opgeleid als een volwaardig en modern “polyvalent ruwbouwvakman” en kan je op de arbeidsmarkt aan de slag als metselaar, bekister, betonstaalvlechter, enz.
Verder specialiseren en een diploma secundair onderwijs halen kan in het 7de jaar “Renovatiebouw”. Je behaalt dan ook het attest voor Bedrijfsbeheer waardoor je je als zelfstandige kan vestigen.

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type 5e jaar 6e jaar
Katholieke godsdienst AV 2 2
Project Algemene Vakken AV 4 4
Frans AV 1 1
Wiskunde AV 1 2
Lichamelijke opvoeding AV 2 2
Realisaties Bouw TV 8 7
Praktijk Bouw PV 16 16
TOTAAL   34 34

Praktijk: inclusief 3 weken stage in het 5de jaar, 6 weken stage in het 6de jaar

Vergelijk vakken