Wat leer je in deze richting?

Verder bouwend op de competenties uit de tweede graad worden de aangeleerde technieken uitgediept en komen nieuwe facetten aan bod zoals behangen,  wand- en vloerbekleding plaatsen, pistoolspuiten.  De lessen technisch tekenen, technologie en stijlleer zijn verweven met de praktijk.
De levensechte ervaringen op de werkvloer en bij stages, sluiten aan bij de opleiding en vormen een belangrijke component.  Binnen een duidelijk omschreven opdracht en volgens een gepaste methode leer je begeleid zelfstandig werken. Je leert de werkomgeving veilig organiseren en door het toepassen van kwaliteitscontroles en zelfevaluaties, stuur je het eigen werk bij. Je leert hierbij de juiste arbeidsgerichte attitudes.
Naast het technische luik besteden we in de algemene vakken voldoende aandacht aan taalontwikkeling en aan doelstellingen die je in staat moeten stellen om op een actieve manier deel te nemen aan de samenleving.

Voor wie is deze richting?

Zoek je een praktische vorming en heb je interesse voor schilderen en decoreren of ben je van nature kunstzinnig aangelegd en ga je graag creatief aan de slag, dan is de studierichting “Schilderwerk en decoratie” iets voor jou.
Indien je komt uit de tweede graad “Schilderwerk en decoratie” dan maakte je meteen de juiste keuze en heb je al kennis gemaakt met de basiscompetenties voor dit beroep.  Instroom uit andere studierichtingen is eerder zeldzaam, maar kan nog mits de nodige bijwerking voor praktijk en technische vakken.

Wat na deze opleiding?

Na het zesde jaar ben je opgeleid als een volwaardig “schilder-decorateur” en kan je op de arbeidsmarkt aan de slag als schilder, plaatser van wand- en vloerbekleding, woningdecorateur, enz.
Verder specialiseren en een diploma secundair onderwijs halen kan in het 7de jaar “Decoratie en restauratie schilderwerk”.  Je behaalt dan ook het attest voor Bedrijfsbeheer waardoor je je als zelfstandige kan vestigen.

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type 5e jaar 6e jaar
Katholieke godsdienst AV 2 2
Project Algemene Vakken AV 4 4
Frans AV 1 1
Wiskunde AV 1 2
Lichamelijke opvoeding AV 2 2
Realisaties Schilderwerk en decoratie TV 8 8
Praktijk Schilderen en Decoratie PV 16 15
TOTAAL   34 34

Praktijk: inclusief 3 weken stage in het 5de jaar, 6 weken stage in het 6de jaar

Vergelijk vakken