Wat leer je in deze richting?

Als stratenmaker start je best met het voorbereiden van de werken. Steldraden plaatsen, loodlijnen uitzetten, passtenen plaatsten. Je leert werken met een niveaumeter. Daarna breng je funderings- en egalisatielagen aan. Je plaatst boordstenen en legt vervolgens straten, voet- en fietspaden, opritten en andere verharde stroken met klinkers, dallen of andere tegels in het gewenste verband. Uiteraard wordt alles keurig gevoegd en netjes afgewerkt. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Het beroep stratenmaker vereist vakkennis, handigheid, inzicht en een flinke dosis spierkracht.

Voor wie is deze richting?

Werk je graag in de openlucht en in teamverband. Hou je van hard werken en wil je onmiddellijk resultaat van je werk zien? Dan zit je als statenmaker goed ! Je hebt het nodige technisch inzicht en de juiste arbeidsattitudes.
Om aan deze opleiding te kunnen beginnen moet je minimaal 15 jaar zijn en de eerste twee jaren van het secundair onderwijs achter de rug hebben (geslaagd of niet geslaagd).

Wat na deze opleiding?

Na de opleiding stratenmaker ga je normalerwijze werken. Met een certificaat van het beroep stratenmaker sta je sterk op de arbeidsmarkt en vind je snel een job. Vaak kan je na de opleiding meteen van start in het bedrijf waar je al werkte met een overeenkomst alternerende opleiding tijdens je opleiding.
Vele ondernemers verkiezen een jongere die tijdens de opleiding al werkervaring heeft opgedaan.