Wat leer je in deze richting?

Taal en communicatiewetenschappen is een theoretische studierichting in de doorstroomfinaliteit. Naast een brede algemene vorming leg je de nadruk op de verschillende aspecten van de communicatiewetenschappen. Bovendien krijg je een uitgebreid pakket moderne talen aangeboden waarbij je je verdiept in het Engels, Frans, Duits en Nederlands. Daarnaast maak je grondig kennis met de Spaanse taal.

Je leert kritisch en strategisch omgaan met (massa)media en zet je eerste stappen in de wereld van de taaltechnologie.

De communicatiewetenschapper en taalexpert van vandaag is een communicatieve duizendpoot. Op basis van een grondige taalkundige kennis en verregaand inzicht in de wereld van de communicatie, weet jij jouw doelpubliek te bereiken door een uitgekiende mediamix gericht in te zetten, werve(le)nde teksten te schrijven en een professionele communicatiestrategie uit te dokteren. Deze aantrekkelijke combinatie van een sterke talenkennis en een uitgebreid pakket aan digitale vaardigheden bereidt je voor op een hele waaier aan vervolgopleidingen.

Voor wie is deze richting?

Ben je gebeten door talen? Wil je je verdiepen in het Engels, Frans, Duits en Nederlands? Wil jij een expert worden in het domein van de communicatiewetenschappen en meer te weten komen over (massa)media en taaltechnologie? Dan is deze richting helemaal iets voor jou.

Je kan starten in het 5 jaar SO in een studierichting van de doorstroomfinaliteit als je geslaagd bent in het 2 leerjaar van de 2 graad van de doorstroomfinaliteit of de dubbele finaliteit. Schakelen vanuit een D/A-finaliteit is slechts uitzonderlijk haalbaar en af te raden.

Wat na deze opleiding?

De focus van deze opleiding ligt op het verder studeren. Na het afronden van je opleiding ‘Taal en communicatiewetenschappen’ kan je doorstromen naar het hoger onderwijs, en ben je voorbereid op het aanvatten van zowel een professionele als een academische bachelor.

Je kan met deze vooropleiding terecht in heel wat interessegebieden zoals:
-Taal, Media en Communicatie
-Bedrijf, Organisatie en Toerisme
-Sociale wetenschappen, Gezondheid en Welzijn
-Technologie en IT
-…

Omdat er geen beroepskwalificatie verbonden is met/aan de opleiding Taal en communicatiewetenschappen is het niet aangewezen om na deze opleiding te gaan werken.

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type 5e jaar 6e jaar
Katholieke godsdienst AV 2 -
Aardrijkskunde AV 1 -
Comm. wet. en taaltechnologie AV 3 -
Duits AV 2 -
Engels AV 4 -
Financieel-economische vorming AV 1 -
Frans AV 5 -
Geschiedenis AV 1 -
Lichamelijke opvoeding AV 2 -
Natuurwetenschappen AV 2 -
Nederlands AV 5 -
Spaans AV 2 -
Wiskunde AV 2 -
TOTAAL   32

De invoering van de modernisering in het secundair onderwijs in de 3 graad wordt voorzien in het schooljaar 2023-2024. Vanaf 1 september 2023 starten we in het 5e jaar in de nieuwe structuur.

Vergelijk vakken