Wat leer je in deze richting?

Wetenschappen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van onze samenleving.
Nog nooit is de vraag naar wetenschappers in onze maatschappij zo hoog geweest als nu. In laboratoria, onderzoekcentra en bedrijven bijvoorbeeld heeft men mensen nodig met een stevige wetenschappelijke basis.
De richting Wetenschappen dompelt je onder in de vakken chemie, fysica en biologie. Wetenschappelijke theorieën worden grondig uitgespit en ingestudeerd. Daarnaast ga je zelf aan de slag, deze richting biedt voldoende ruimte voor onderzoek en interessante experimenten. De resultaten leer je digitaal verwerken en nauwkeurig registreren in het vak Informatica.
Naast een stevig pakket wiskunde krijg je ook 6 uur wetenschappen.  De richting Wetenschappen dompelt je onder in de vakken chemie, fysica en biologie.  In elk van deze wetenschappen wordt gewerkt aan het wetenschappelijk denken en onderzoeken, experimenten  uitvoeren en het digitaal verwerken van gegevens. Kortom je krijgt meer diepgang in de wetenschappen dan in andere ASO-richtingen. Bovenop de wetenschappen biedt deze richting ook twee uur informatica.
STEM staat voor Science, Technology, Engineering, Mathematics. De term wordt internationaal gebruikt om te verwijzen naar studierichtingen en beroepen waarin wetenschappen, technologie, engineering en wiskunde een belangrijke rol spelen. In KOGEKA gaan we voor geïntegreerde STEM (iSTEM) van een hoog abstractieniveau. Bij ons start elk STEM-project met een uitdagende onderzoeksvraag en bevat het de vier componenten (S, T, E en M) in voldoende mate.
Wil je weten waarom dit een iSTEM-richting is? Klik dan hier.
Meer info: http://www.kogeka.be/stem/

Voor wie is deze richting?

Ben je gebeten door de natuurwetenschappen,  houd je ervan om natuurfenomenen te analyseren en onderzoeken, ben je iemand die vlot vraagstukken oplost, iemand die geboeid is door wiskunde  en logisch redeneren, dan is de richting Wetenschappen misschien wel iets voor jou. Naast de wetenschappen en wiskunde komen de moderne talen uiteraard ook uitgebreid aan bod.
Een  A- attest van de eerste graad is noodzakelijk om toegelaten te worden in de richting Wetenschappen.

Wat na deze opleiding?

In de derde graad kun je de richtingen Moderne Talen – Wetenschappen, Moderne Talen – Wiskunde of Wetenschappen – Wiskunde studeren. Al deze richtingen sluiten logisch aan bij Wetenschappen.  Maar ook Economie en Humane Wetenschappen blijven een optie, hiervoor zal je wel bepaalde leerstofpakketten moeten inhalen.

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type 4e jaar
Aardrijkskunde AV 1
Biologie AV 2
Chemie AV 2
Duits AV 1
Engels AV 2
Frans AV 4
Fysica AV 2
Geschiedenis AV 2
ICT/Informatica AV 2
Katholieke godsdienst AV 2
Lichamelijke opvoeding AV 2
Muzikale opvoeding AV 1
Nederlands AV 4
Wiskunde AV 5
TOTAAL   32
Vergelijk vakken