3MAW, zot van Dimpna!

Op dinsdag 2 juni 2022 trok 3MAW voor het vak artistieke vorming naar dé zorgstad van de Kempen, naar Geel! De stad waar de heilige Dimpna wereldberoemd werd. 

We brachten een bezoek aan de St. Dimpnakerk en het gasthuismuseum waar de legende van Dimpna heel mooi in beeld wordt gebracht.  

De Ierse prinses Dimpna werd, op zestienjarige leeftijd, door haar krankzinnige vader ten huwelijk gevraagd, nadat zijn vrouw gestorven was. Dimpna weigerde en vluchtte, samen met haar biechtvader Gerebernus, naar Antwerpen om dan later in Geel terecht te komen. Helaas werd ze gevonden en onthoofd door haar vader. Sindsdien is zij het boegbeeld van de geesteszieken, die massaal op pelgrimstocht trokken naar deze kerk. Nog steeds vindt om de 5 jaar de Sint Dimpna Ommegang plaats ter ere van deze bijzondere moedige vrouw die heilig werd verklaard.  Tijdens deze Dimpnadagen wordt er ook sinds 2000 een Massaspektakel (musical) met 450 acteurs opgevoerd: Gheelamania. In dit massaspektakel wordt de legende verweven, maar het verhaal is ook altijd heel eigentijds en universeel. Het brengt het verhaal waarvoor Dimpna en de Gelenaars staan. Nu handelde de musical over alzheimer, verslaving, echtscheiding en ‘er zijn voor elkaar’. Het wordt op een ludieke en warme menselijke manier gebracht in een spectaculaire show waar plaatselijke ‘sterren’ hun talenten tonen aan een groot publiek (18 000 toeschouwers). Vorige edities werd de Geelse geschiedenis mee in beeld gebracht. In iedere editie zitten telkens nieuwe eigentijdse verhalen.) 

In de kerk bewonderden we het prachtige werk van Goossen van der Weyden (kleinzoon van Rogier, een Vlaamse primitief), dat samen met andere interactieve panelen het verhaal van Dimpna tot leven wekt. Deze internationale expo van The Phoebus Foundation ‘Zot van Dimpna’ is de moeite om te bezoeken. In een film konden we zien hoe dit bijzonder kunstwerk gerestaureerd werd. Daarna kregen we van Martien een boeiende uitleg over het retabel achter het altaar, waar het verhaal van Dimpna als een stripverhaal wordt uitgebeeld.  

En zoals het echte pelgrims vergaat, kropen wij ook onder het ciborium ( de reliekkast met sarcofaag) om de zottigheid van ons lijf te schudden, zoals al eeuwen door de krankzinnigen wordt gedaan. 

In het gasthuismuseum konden we belangrijke relieken bewonderen zoals de grafsteen van Dimpna en een stuk van haar sarcofaag. Er werd ook veel uitleg gegeven over de eerste pelgrims die naar Geel trokken en welke rituelen zij moesten uitvoeren om ‘genezen’ te worden. 

Tot slot konden we ons helemaal uitleven met een tableau vivant. Met kostuums en attributen brachten wij het ontbrekende paneel van Goossen van der Weyden tot leven. 

Helemaal ‘zot’ van Dimpna, reden we terug met de bus naar school. Je kan deze expo nog tot 28 augustus bewonderen. Wij raden hem alvast aan! 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email