Het kabinet Weyts keurde alle aanvragen van de scholengemeenschap KOGEKA voor bijkomende richtingen in de vernieuwde tweede graad van het secundair onderwijs goed. Dat betekent dat in september 2021 in het derde jaar secundair onderwijs een aantal nieuwe studierichtingen in Geel en Kasterlee van start kunnen gaan. Het gaat allemaal om richtingen die nauw aanleunen bij wat de scholengemeenschap momenteel in het aanbod heeft.
In Sint Jozef Geel worden er drie richtingen vanaf het derde jaar secundair onderwijs nieuw ingericht. Bakkerijtechnieken komt er op vraag van de sector. Momenteel bestaat er enkel een arbeidsgerichte opleiding, terwijl bij een beroep als bakker veel meer komt kijken. Ook nieuw is biotechnieken in het derde jaar, een theoretisch-praktische richting in de zogenaamde dubbele finaliteit. Dat betekent dat leerlingen later zowel kunnen verder studeren als op de arbeidsmark terecht komen als bijvoorbeeld labomedewerker. Ook nieuw is voertuigtechnieken, eveneens vanaf het derde jaar. Het gaat hier om een technologische en theoretisch-praktische richting die bijvoorbeeld de moeite kan zijn voor wie later aan elektrische auto’s wil werken. In het zevende jaar van Sint Jozef Geel komt er ook nog een richting Pijpfitter-fabriceur duaal. Duaal leren betekent dat jongeren gedeeltelijk op school en gedeeltelijk op de werkvloer actief zijn. Jongeren die dit zevende jaar gaan volgen, zijn alvast gegeerd op de arbeidsmarkt. Er is een grote vraag naar dit soort technisch geschoolde mensen.
Er zijn ook goedkeuringen in de andere KOGEKA-scholen van de tweede graad. In Sint Maria Geel mag Maatschappij – en welzijnswetenschappen worden opgericht. In die studierichting kan je een brede algemene vorming verwachten met veel psychologie, sociologie en een inleiding in de filosofie. Het is de bedoeling dat leerlingen die voor deze richting kiezen in de toekomst gaan verder studeren. Jongeren kunnen ook opteren voor Bedrijf en Organisatie, een nieuwe handelsrichting die naast Bedrijfswetenschappen wordt ingericht. In Sancta Maria Kasterlee komt er in het derde jaar een richting Biotechnologische STEM Wetenschappen. Het gaat hier om een doorstroomrichting voor jongeren die in het verleden voor de sterke technische richting Techniek-wetenschappen opteerden. Zowel in Sint Dimpna Geel.College in Geel en in Sancta Maria Kasterlee. SMIK wordt vanaf het derde jaar tenslotte ook nog de bijkomende, nieuwe studierichting Moderne talen ingericht. De nadruk ligt er uiteraard op de talen, maar ook een zeer ruime algemene ontwikkeling. Van jongeren die voor deze richting kiezen wordt verwacht dat ze later met hoger of universitair onderwijs zullen starten. Meer info: www.kogeka.be