HYLAS bouwproject

De leerlingen van 2B Hout & bouw volgen een proefproject, HYLAS. Hierin volgen zij onder andere twee workshops. De eerste ging over biobased materialen. Dit zijn bouwmaterialen gemaakt van dierlijk materiaal of van schimmels, planten, bacteriën die ecologisch verantwoord geteeld, geoogst, gebruikt en herbruikt worden. Op deze wijze bouwen verlaagt de CO2-uitstoot en stopt de uitputting van grondstoffen. 

De tweede workshop ging door in kamp C, het centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw. Deze workshop stond in het teken van circulair bouwen. De lln. maakten tijdens de lessen bouw een ontwerp op de laptop met sketch-up. Dit ontwerp bouwden ze na in kamp C. Ze werkten in twee groepen. In het “prefablab” werden allerlei elementen voorbereid, zoals het isoleren van de wandelementen. De afgewerkte elementen monteerde de andere groep op de werf. Op het einde demonteerden de leerlingen het gebouw, zodat men het op een andere manier kan heropbouwen, wat een belangrijke eigenschap is van circulair bouwen. 

Tenslotte brachten ze ook een bezoek aan “The Exploded View”. Met The Exploded View gaat Kamp C nog verder in op de thematiek van de biogebaseerde en circulaire bouwmaterialen. Ze tonen met deze installatie welke toepassingen vandaag, morgen en in de toekomst op de markt zullen zijn en hoe alle schakels in de keten hierin een rol spelen: van grondstof bij de landbouwer tot marktklare bouwtoepassing. De leerlingen konden hier kijken, voelen en ruiken aan al deze nieuwe materialen. 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email