Sancta Maria Kasterlee · SMIK

DE SECUNDAIRE SCHOOL VAN KOGEKA IN KASTERLEE​

Sancta Maria Kasterlee · SMIK

DE SECUNDAIRE SCHOOL VAN KOGEKA IN KASTERLEE​

School in beeld

Poëtische natuurwandeling

Poëzieweek… met als thema natuur, dat klonk ons als muziek in de oren! Als groene school hadden we hier natuurlijk een streepje voor: wij zijn binnen de twee minuten in de natuur en van die opportuniteit wilden we natuurlijk gebruik maken. Daarom werd al snel het concept ‘poëtische natuurwandeling’ geboren: een wandeling van 3,5 km doorheen de Kastelse bossen, helemaal uitgewerkt door onze leerlingen van de derde graad. Na brainstormsessies in de verschillende klassen over de routes, opdrachten en de gedichten zelf, kwamen we tot één geheel, één poëtische natuurwandeling.

Tijdens de gedichtenweek gingen alle klassen van de eerste en tweede graad op pad, onder deskundige begeleiding van verschillende duo’s van de derde graad. Zij begeleidden de leerlingen, lazen gedichten voor en zorgden letterlijk voor stillere en luidruchtigere momenten door verschillende opdrachten te doen tijdens de wandeling.

De reacties van zowel de leerlingen die de wandeling mochten begeleiden, als van leerlingen die de wandeling mochten doen waren zeer enthousiast. Omdat we graag wilden dat iedereen kan meegenieten, ook leerlingen in quarantaine, (groot)ouders, leerkrachten en sympathisanten, hebben we de poëtische podcast ontwikkeld.

De gedichten die hiervoor gebruikt zijn, zijn door onze leerling-dichters zelf ingesproken. Onze leerlingen hebben ook de route ingesproken, zodat iedereen de wandeling kan doen door naar deze podcast te luisteren.

Krijg jij ook zin om de podcast te beluisteren? Wil je ondertussen een wandeling doen? Trek je wandelschoenen aan, en kom naar de hoofdingang van het SMIK, in de Mgr. Heylenstraat in Kasterlee, en laat je meevoeren door de mooie gedichten van onze leerlingen.

De gedichten zijn geschreven door de inspiratie van een specifieke plaats, en zijn daarom mooier om op die locatie te beluisteren. Als je deze gedichten toch liever van thuis uit beluistert, kan dit uiteraard ook.

Deze route hebben we gevolgd:

Hoge Mouw route

Intro

Laat je meevoeren door de mooie woorden van onze leerlingen… Veel wandel- en luisterplezier!

Wandel tot punt 1, klim langs de trap bovenop de Noord-Zuidverbinding.

Punt 1

Wandel rechtdoor, tot aan de paaltjes van het speeltuig.

Punt 2

Wandel rechtdoor tot je op een grote vlakte komt, waar je rechtdoor bergop naar de slapende reus kan. Ga echter niet meteen naar de slapende reus, maar ga rechtsaf. Aan het eerste kruispunt waar je ook naar links kan, is onze volgende stop.

Punt 3

Ga nu naar links, en dan eerste links en beklim de heuvel tot je bijna aan de slapende reus bent.

Punt 4

Opnieuw mag je je het pad recht verder volgen (als ware langs de voeten van de reus) en dan ga je naar beneden, eerste naar rechts en eerste naar links tot aan de duivelskuil.

Punt 5

Ga rechtdoor, steek de Goorseweg over, en neem schuin links de weg door de open vlakte. Even later kom je aan de berkenbomen, daar kan je genieten van volgend gedicht.

Punt 6

Ga rechtdoor tot op de splitsing. Daar ga je links en zie je meteen een splitsing. Daar houd je rechts aan. Ga verder tot op de Noord-Zuid.

Punt 7

Ook hier gaan we nog even rechtdoor, tot je op een open stukje komt en ga daar naar rechts. Wandel door tot je aan de praatpaal bent (bovenop de heuvel).

Punt 8

Vervolg het pad naar beneden tot je aan het pleintje bent waar, als je geluk hebt, de ijsjeskarretjes staan, wandel naar de megafoon.

Punt 9

Wandel nu richting kabouterberg. Houd halt in het midden van de vlakte.

Punt 10

Je kan nog genieten in het bos. Vervolgens kan je via de Pater Damiaanstraat – Mgr. Heylenstraat wandelen richting het SMIK.

Routeoverzicht:

Poëzieweek: 1ste graad

Poëzieweek: 2de - 3de graad

STEM: vlieg als een arend

Lipdub

STEM: de knikkerbaan