Sancta Maria Kasterlee · SMIK
DE SECUNDAIRE SCHOOL VAN KOGEKA IN KASTERLEE
Home > Sancta Maria Kasterlee • SMIK > School in beeld
Sancta Maria Kasterlee · SMIK
DE SECUNDAIRE SCHOOL VAN KOGEKA IN KASTERLEE
Home > Sancta Maria Kasterlee • SMIK > School in beeld
Europese uitwisseling naar Boedapest
Begin maart trokken een aantal leerlingen van het vijfde jaar naar Boedapest voor een Europese uitwisseling. Na het bezoek van de Hongaarse leerlingen aan het SMIK in oktober, was het de beurt aan onze leerlingen voor een tegenbezoek. Gedurende een week dompelden ze zich onder in de rijke Hongaarse cultuur en volgden ze lessen aan een middelbare school in het hart van de hoofdstad.
Boedapest liet een blijvende indruk na met zijn prachtig stadscentrum, het imposante parlementsgebouw, het historische Buda Castle en de adembenemende uitzichten over de stad. Naast het verkennen van deze bezienswaardigheden namen onze leerlingen deel aan verschillende activiteiten om hun uitwisselingsstudent beter te leren kennen. En dankzij het verblijf in een gastgezin konden ze volop van de Hongaarse gastvrijheid en de heerlijke (uitgebreide) keuken genieten.
Kortom, het was een verrijkende en onvergetelijke ervaring!
Stressfactor op het SMIK!
Op 20 maart werd onze school omgetoverd tot een festivalterrein. En niet zomaar eentje, het SMIK baadde in de sfeer van het Wilde Westen! Leerkrachten en leerlingen sloegen de handen in elkaar om van deze dag een onvergetelijk moment te maken. Op mainstage waren er optredens van Anlyn, Ronny Retro en Mark with a K & Mc Chucky. Wat. Een. Feest ! Pure sfeer, zoveel handjes in de lucht, zoveel lachende gezichten en zoveel verbondenheid op onze school. We genoten ook van heel wat randanimatie en werden op summerbash stage getrakteerd op een uniek optreden van onze eigen dj’s Mr. Slaets en Mr. Van Houdt die onder de naam ‘Discobar Bumber Car Bonkers’ het publiek entertainden. We genieten nog steeds na.
Nog 100 dagen te gaan
Op vrijdag 31 januari zetten onze zesde jaren hun laatste 100 dagen op het SMIK in. Zoals de traditie dat wil, namen ze op een ludieke manier ‘afscheid’ van zowel leerlingen als leerkrachten. Verkleed als crimiclowns zorgden ze voor spektakel en amusement. De sfeer zat er goed in: er werd samen gegeten, gedanst en gezongen. Daarnaast werden dappere SMIKkers uit andere jaren uitgedaagd om te griezelen in de ‘crimigang’ die de inventieve zesdejaars voor deze gelegenheid in elkaar hadden geknutseld.

Studiekeuze hoger onderwijs
In het SMIK vinden we het belangrijk dat iedereen na het secundair onderwijs op de juiste plaats terecht komt. Daarom besteden we veel aandacht aan studiekeuzebegeleiding in het zesde jaar. Op basis van hun sterktes, interesses en verwachtingen laten we onze leerlingen stap voor stap ontdekken welke opleiding in het hoger onderwijs het best bij hen past. Een bezoek aan de SID-in beurs, hogescholen en universiteit maken deel uit van het studiekeuzetraject. Een weloverwogen keuze maken voor je toekomst doe je nu eenmaal niet alleen van achter je computer.
Les aan de hogeschool
De leerlingen van 6CBCS volgden in het kader van de lessen wetenschappen workshops in Thomas More Geel. Ze bepaalden in de voormiddag het vetgehalte in chips en bezochten de destillatietoren. In de namiddag deden ze de gramkleuring bij bacteriën. Op deze manier kregen ze de kans om te werken met toestellen en materialen die bij ons op school niet voorhanden zijn. Zo leerden ze nieuwe technieken kennen en kregen ze meer voeling met wetenschappen in het hoger onderwijs. Voor hen was dit een bijzonder leerrijke dag.

A world in harmony
Sinds 2019 is St. Mark’s Sr.Sec. Public School
onze partnerschool in New Delhi, India. Dit schooljaar organiseerde deze school een internationale tekenwedstrijd rond het thema ‘A WORLD IN HARMONY’. Een jury bestaande uit professionele kunstenaars en leerlingen koos uit de 700 inzendingen 2 winnaars van onze school. Volgende kunstwerken van Amelie van der Moeren en Rae Pennings zijn een jaar lang te bewonderen in de eregalerij van St. Marc’s.
Samen tegen eenzaamheid met een zelfontworpen kaartspel
In 2024 stond de Warmste Week in het thema van de strijd tegen eenzaamheid. Korneel (13) en Nand (12) Snauwaert, twee creatieve leerlingen van het SMIK, sponsorden deze actie met hun zelfontworpen kaartspel ‘Woudrijk’. Een mooi initiatief, want een spel brengt mensen dichter bij elkaar. De jongens creëerden 55 kaarten met bloemen en dieren en werkten spelregels uit. Nadat het spel thuis werd uitgeprobeerd, besloten ze om het ten voordele van de Warmste Week op de markt te brengen. De respons was positief, inmiddels werden er drie uitbreidingen aan het kaartenset toegevoegd. Met de verkoop van ‘Woudrijk’ kon een mooi bedrag aan De Warmste Week geschonken worden.

Verknal het niet
Bommetjes en vuurwerk zijn gevaarlijk, zeker als je niet weet hoe je ermee om moet gaan. Een spreker van brandweerzone Taxandria benadrukte dit tijdens de voorstelling van de campagne ‘Verknal het niet’. Deze preventiecampagne is gericht op leerlingen van de eerste graad en heeft als doel jongeren bewust te maken van de risico’s van vuurwerk en bommetjes. Dankzij deze interessante sessie spelen onze eerste- en tweedejaars voortaan op veilig!

Wafels en cupcakes voor feestvarken vzw
Een gastspreker van de vzw Feestvarken was in onze eerste jaren te gast met een presentatie over armoede in Vlaanderen. Zo maakten de eerstejaars kennis met de leefwereld van leeftijdsgenoten die in kansarmoede opgroeien en ontdekten ze hoe de organisatie hen helpt met feestpakketten. Geïnspireerd door de voorstelling gingen de leerlingen van 1F meteen aan de slag. Met de verkoop van zelfgemaakte wafels en cupcakes zamelden ze maar liefst € 371,50 in voor het goede doel. Dankzij deze opbrengst kunnen heel wat kinderen uit kansarme gezinnen genieten van een onvergetelijk verjaardagsfeest.

Samen onderweg
In de week voor de herfstvakantie maakten alle klassen van het SMIK een bezinnende wandeling in en rond het schoolterrein. Zo stapten ze het jaarthema ‘Samen Onderweg’ letterlijk in. Tijdens de wandeling werd er stilgestaan bij het herinneringsbeeldje op de speelplaats, een plek waar we medeleerlingen gedenken die gestorven zijn. Het opschrift toont onze blijvende verbondenheid met SMIKkers van wie we afscheid moesten nemen. Na school kon hier nog een kaarsje gebrand worden en haalden leerlingen en leerkrachten warme herinneringen op met een beker pompoensoep.

Poëtische natuurwandeling
Poëzieweek… met als thema natuur, dat klonk ons als muziek in de oren! Als groene school hadden we hier natuurlijk een streepje voor: wij zijn binnen de twee minuten in de natuur en van die opportuniteit wilden we natuurlijk gebruik maken. Daarom werd al snel het concept ‘poëtische natuurwandeling’ geboren: een wandeling van 3,5 km doorheen de Kastelse bossen, helemaal uitgewerkt door onze leerlingen van de derde graad. Na brainstormsessies in de verschillende klassen over de routes, opdrachten en de gedichten zelf, kwamen we tot één geheel, één poëtische natuurwandeling.
Tijdens de gedichtenweek gingen alle klassen van de eerste en tweede graad op pad, onder deskundige begeleiding van verschillende duo’s van de derde graad. Zij begeleidden de leerlingen, lazen gedichten voor en zorgden letterlijk voor stillere en luidruchtigere momenten door verschillende opdrachten te doen tijdens de wandeling.
De reacties van zowel de leerlingen die de wandeling mochten begeleiden, als van leerlingen die de wandeling mochten doen waren zeer enthousiast. Omdat we graag wilden dat iedereen kan meegenieten, ook leerlingen in quarantaine, (groot)ouders, leerkrachten en sympathisanten, hebben we de poëtische podcast ontwikkeld.
De gedichten die hiervoor gebruikt zijn, zijn door onze leerling-dichters zelf ingesproken. Onze leerlingen hebben ook de route ingesproken, zodat iedereen de wandeling kan doen door naar deze podcast te luisteren.
Krijg jij ook zin om de podcast te beluisteren? Wil je ondertussen een wandeling doen? Trek je wandelschoenen aan, en kom naar de hoofdingang van het SMIK, in de Mgr. Heylenstraat in Kasterlee, en laat je meevoeren door de mooie gedichten van onze leerlingen.
De gedichten zijn geschreven door de inspiratie van een specifieke plaats, en zijn daarom mooier om op die locatie te beluisteren. Als je deze gedichten toch liever van thuis uit beluistert, kan dit uiteraard ook.
Deze route hebben we gevolgd:
Intro
Laat je meevoeren door de mooie woorden van onze leerlingen… Veel wandel- en luisterplezier!
Wandel tot punt 1, klim langs de trap bovenop de Noord-Zuidverbinding.
Punt 1
Wandel rechtdoor, tot aan de paaltjes van het speeltuig.
Punt 2
Wandel rechtdoor tot je op een grote vlakte komt, waar je rechtdoor bergop naar de slapende reus kan. Ga echter niet meteen naar de slapende reus, maar ga rechtsaf. Aan het eerste kruispunt waar je ook naar links kan, is onze volgende stop.
Punt 3
Ga nu naar links, en dan eerste links en beklim de heuvel tot je bijna aan de slapende reus bent.
Punt 4
Opnieuw mag je je het pad recht verder volgen (als ware langs de voeten van de reus) en dan ga je naar beneden, eerste naar rechts en eerste naar links tot aan de duivelskuil.
Punt 5
Ga rechtdoor, steek de Goorseweg over, en neem schuin links de weg door de open vlakte. Even later kom je aan de berkenbomen, daar kan je genieten van volgend gedicht.
Punt 6
Ga rechtdoor tot op de splitsing. Daar ga je links en zie je meteen een splitsing. Daar houd je rechts aan. Ga verder tot op de Noord-Zuid.
Punt 7
Ook hier gaan we nog even rechtdoor, tot je op een open stukje komt en ga daar naar rechts. Wandel door tot je aan de praatpaal bent (bovenop de heuvel).
Punt 8
Vervolg het pad naar beneden tot je aan het pleintje bent waar, als je geluk hebt, de ijsjeskarretjes staan, wandel naar de megafoon.
Punt 9
Wandel nu richting kabouterberg. Houd halt in het midden van de vlakte.
Punt 10
Je kan nog genieten in het bos. Vervolgens kan je via de Pater Damiaanstraat – Mgr. Heylenstraat wandelen richting het SMIK.
Routeoverzicht:

Download de route: