SOS Care Free Period Box

Voortaan kunnen onze leerlingen gebruikmaken van automaten met gratis maandverbanden. Met dit initiatief, dat tot stand kwam samen met de leerlingen, wil de school het taboe rond menstruatie te doorbreken.

Evalinde Vissers (5BMTWE) en Floor Vanharen (5BHUW) halen een gratis maandverband uit de automaat. bron: foto Bert De Deken

Onze school nam dinsdag zowel in de centrale gang als in de damestoiletten een automaat met maandverbanden in gebruik. Het gaat niet om flashy en dure automaten die je weleens in toiletten van horecazaken tegenkomt, maar wel om degelijke, houten exemplaren, ontworpen door de leerlingen van het vierde jaar Techniek-Wetenschappen.

Onder het goedkeurend oog van adjunct-directeur Griet Paulussen en andere leerlingen toont Lowie de werking van de automaat. bron: foto Bert De Deken

Taboesfeer

De SOS Care Free Period Box, zoals de automaat ook wordt genoemd, kan in totaal 42 maandverbanden stockeren. De maandverbanden worden aangeboden door Soroptimist International Club Kempen “Dat is een vrouwenclub die wereldwijd jonge meisjes en vrouwen kansen geeft om zich te ontwikkelen en zichzelf te zijn”, zegt Griet Paulussen. “Menstruatie hoort bij het vrouw-zijn, is ‘maandelijkse kost’ maar zit toch nog steeds in een taboesfeer. Plots ongesteld worden, een ‘ongelukje’ hebben en geen maandverband bij de hand hebben: veel vrouwen kunnen er zich wat bij voorstellen.”

Techniek-Wetenschappen

De vierdejaars Techniek-Wetenschappen kregen de eer om enkele ontwerpen te maken van een automaat. “Als leraar kreeg ik aanvankelijk heel veel verbaasde blikken”, zegt vakleraar Flor Van Houdt. “Of reacties van ‘doe het maar zelf’. Uiteindelijk kreeg ik iedereen toch mee in het verhaal. Het uiteindelijke model, het derde ontwerp, maakt gebruik van een magneet om het klepje onderaan de automaat achteruit te doen schuiven.”

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email