Spel wijst 16-jarigen op impact Europese Unie op dagelijkse leven

De verkiezingen voor het Europees parlement zijn in 2024 de eerste waarbij je al vanaf 16 jaar mag gaan stemmen. Om die leeftijdsgroep wegwijs te maken in de werking van de Europese Unie ontwikkelde de provincie Antwerpen een bordspel.

“Kunnen jullie voorbeelden aanhalen van hoe Europa geld gaf om projecten in jullie directe omgeving te realiseren?” De vraag van gedeputeerde voor Europese Samenwerking Kathleen Helsen van de provincie Antwerpen blijft in de klas van de derde graad Humane Wetenschappen blijft onbeantwoord. Helsen haalt zelf de aanleg van de fietsostrade Herentals-Balen of de aanpak van werkervaringscentrum voor mensen met een (arbeids)beperking De Pompoenerie aan. Daarbij staat de provincie ervoor in dat die financiële middelen correct terechtkomen. Later komen nog ruimere beslissingen met een directe impact ter sprake, zoals de aangekondigde ban op losse glitter.

Maar het is klaar dat het voor veel mensen onduidelijk is wat de Europese Unie precies doet. “En omdat jullie volgend jaar stemrecht hebben bij de Europese verkiezingen vinden we het als provincie belangrijk dat jullie weten wat de Europese Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement doen en voor de Europese burgers betekenen”, zegt Kathleen Helsen tot de jongeren. “Daarvoor hebben we een spel uitgewerkt waarbij zoveel mogelijk aspecten aan bod komen. Dat spel bieden we gratis aan alle middelbare scholen aan, maar jullie krijgen de primeur.”

Eigen wet

Het verkiezingsspel Route Europa dompelt de tieners via vragen en opdrachten rond de beleidsthema’s klimaat, migratie en ‘EU in de wereld’ onder in de verschillende (politieke) standpunten die hierrond bestaan. Daarbij krijgen ze spelenderwijs ook de EU-waarden als democratie en vrijheid van meningsuiting mee. Het uiteindelijke doel is dat ze zelf een Europese wet opstellen over een onderwerp naar keuze, maar waarvan de regelgeving binnen de EU-normen valt.

“Jongeren tussen 16 en 18 jaar mogen bij de Europese verkiezingen gaan stemmen, maar zijn dat niet verplicht. Maar ik hoop dat jullie je recht gebruiken om toch een stem uit te brengen”, besluit Helsen.

Pop Up Europa

Als EPAS-school (European Parliament Ambassador School) willen we verschillende activiteiten graag in de kijker zetten.

Volg je graag een lezing rond Europa of de Europese actualiteit? Had je graag de bekroonde film ‘Close’ gekeken maar kwam het er nog niet van? Speel je graag een spelletje? Zoek je nog een leuke activiteit samen met de kinderen? Win je graag een fiets of andere leuke prijzen?

Neem dan zeker een kijkje via volgende link: Kasterlee en Lille | Pop up Europa en ontdek alle activiteiten!

bron: nieuwsblad.be

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email