KOGEKA

LEVENSECHT EIGENTIJDS DUURZAAM LEREN

LEVENSECHT EIGENTIJDS DUURZAAM LEREN​

Geothermie

Diepe geothermie is een duurzame vorm van energiewinning uit aardwarmte. Geothermie kan de CO2-uitstoot in Vlaanderen gevoelig doen dalen en dus meehelpen om de klimaatverandering tegen te gaan.

VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) voerde in 2015-2016 twee proefboringen uit in Mol. Van bij de start wilde VITO scholen betrekken bij deze toekomstgerichte technologie. In KOGEKA vond VITO daarvoor een enthousiaste en actieve partner.

Op de Balmatt-site in Mol richtte VITO een tentoonstellingsruimte in. Daarvoor werd een wand van 16 m breed op 4 m hoog geïnstalleerd, bestaande uit plexiglazen kijkkasten die door leerlingen van KOGEKA gevuld zijn met zand op aanwijzing van de geologen van VITO, zodat hij de ondergrond tussen Turnhout en Mol uitbeeldt op schaal 1/1000. De leerlingen kregen er veel lof voor toegezwaaid op de opening van de proefboring op 14 september 2015, niet alleen van Dirk Fransaer, directeur van VITO, maar ook van de ministers Muyters, Schauvliege en Turtelboom. En het belangrijkste is dat ze ondertussen dankzij de mensen van VITO heel wat opgestoken hebben over de Kempense ondergrond en de mogelijkheden van geothermie.

Dankzij subsidies van de Provincie Antwerpen en de medewerking van VITO, VOKA Kempen en GoodPlanet Belgium, is het sinds november 2015 mogelijk om een geleid klasbezoek te brengen aan de tentoonstellingsruimte en de boortoren / energiecentrale in aanbouw. Verschillende klassen van KOGEKA gaan jaarlijks gretig in op dit gratis aanbod. Zo’n bezoek past dan ook perfect in STEM-onderwijs en is een geweldig voorbeeld van LED-leren.

Voor wie meer wil lezen over geothermie klik hier.
Voor wie meer wil weten: de geothermieprojecten worden aangestuurd door onze coördinerend directeur Danny Van der Veken.