Wat leer je in deze richting?

In het tweede leerjaar wordt de algemene basisvorming verdergezet met 25 wekelijkse lestijden die aangevuld worden met een specifieke basisoptie van 5 lestijden en 2 uren differentiatie.
In Moderne talen en wetenschappen worden deze ingevuld als volgt:
  • 3 uren moderne talen
  • 2 uren wetenschappen
  • 1 uur uitdagingen wiskunde
  • 1 uur “versterken, verbreden en verdiepen” / ICT
In deze basisoptie verken je de interessegebieden talen en wetenschappen waarbij het laatste de meeste aandacht krijgt.
Je zet je eerste stappen in de verschillende wetenschappen (biologie, chemie en fysica) en je wordt vaardiger in onderzoekend leren. Je verwerft inzicht in wetenschappelijke principes en toepassingen in het dagelijks leven.
Verwondering, kritische zin en creativiteit worden in wetenschappelijke contexten nagestreefd.
Daarnaast word je ook vaardiger in verschillende talen en je zoekt verbanden tussen talen, culturen, taalvariëteiten. Je leert van taal genieten, je beleeft de beeldende kracht van taal en je gaat er creatief mee aan de slag.
Om de wiskundige kennis en vaardigheden aan te scherpen om zo de wetenschappen te ondersteunen wordt in het uur differentiatie voor “uitdagingen wiskunde” gekozen.

Voor wie is deze richting?

  • je hebt het eerste leerjaar A met succes doorlopen;
  • je studeert vlot en behaalt over het algemeen goede resultaten;
  • en je een voorkeur hebt voor wiskunde en wetenschappen;
  • dan zal deze richting je de uitdagingen bieden die je zoekt.

Wat na deze opleiding?

  • Leerlingen van 2A Moderne talen & wetenschappen kiezen in de tweede en derde graad meestal voor een studierichting met finaliteit doorstroming die zich situeert in de wetenschappelijke of talige context, zoals Natuurwetenschappen, Biotechnische wetenschappen, Moderne talen of Taal- en communicatiewetenschappen. Deze studies bereiden voor op masteropleidingen in wiskunde, wetenschappen, rechten, politieke en sociale wetenschappen, moderne vreemde talen, vertaler-tolk,…
  •   Leerlingen die minder sterk zijn in de uitbreiding en de meer abstracte leerstof kunnen ook kiezen voor een studierichting met dubbele finaliteit in een wetenschappelijke of talige context, zoals Biotechnieken, Taal en communicatie, Plant-, dier- en milieutechnieken, Horeca,… Vanuit deze studierichtingen kan je na het secundair onderwijs nog verder studeren in een professionele bacheloropleiding die verwant is aan de keuze in het secundair.

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type 2e jaar
Katholieke godsdienst AV 2
Aardrijkskunde AV 1
Beeld AV 1
Engels AV 2
Frans AV 3
Geschiedenis AV 2
ICT AV 0.5
Lichamelijke opvoeding AV 2
MTW talen AV 3
MTW wetenschappen AV 2
Muziek AV 1
Natuurwetenschappen AV 1
Nederlands AV 4
Techniek TV 2
VVV 0.5
Wiskunde AV 5
TOTAAL   32
Vergelijk vakken