Wat leer je in deze richting?

Assistentie in wonen, zorg en welzijn is een sterk praktische richting.

In deze studierichting verwerf je huishoudelijke en logistieke vaardigheden. Je krijgt verder een basis aan vaardigheden die in de ondersteuning van verschillende zorg- en welzijnsberoepen noodzakelijk zijn, zoals logistiek assistent, huishoudhulp of medewerker kamerdienst.

Je leert zorgdragen voor maaltijdbereiding, linnenzorg en woon- en leefklimaat. Daarnaast leer je logistieke taken uit te voeren. Je leert ondersteuning te bieden tijdens vrijetijds- en animatieactiviteiten.  Verder leer je communicatie en sociale vaardigheden te gebruiken.

Voor wie is deze richting?

Je kan starten in het 5e leerjaar SO van de arbeidsfinaliteit als je geslaagd bent in het 2e leerjaar van de 2e graad in de doorstroomfinaliteit, de dubbele finaliteit of de arbeidsmarktfinaliteit.

Ook leerlingen met een onderwijskwalificatie 2 (gelijk aan 2e graad BSO) in BuSO opleidingsvorm 3 kunnen starten.

Ben je praktisch en sociaal ingesteld en wil je doorgroeien in een ondersteunend beroep in de zorg- of welzijnssector, dan is deze studierichting echt iets voor jou.

Wat na deze opleiding?

Assistentie in wonen, zorg en welzijn is een praktische richting in de A-finaliteit en is gericht op leerlingen die na de 3e graad willen gaan werken.

Je kan doorstromen naar een éénjarige Se-n-Se opleiding in de Integrale veiligheid.

Andere vervolgopleidingen binnen het Se-n-Se aanbod, graduaatsopleidingen of opleidingen zoals HBO5, Syntra, VDAB, Defensie en Politie behoren ook tot de mogelijkheden. Informeer je hierover vooraf grondig via bijvoorbeeld het CLB.

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type 5e jaar 6e jaar
Katholieke godsdienst AV 2 2
Artistieke vorming AV 1 1
Assistentie in wonen, zorg en welzijn PV/TV 9 9
Engels AV 2 2
Lichamelijke opvoeding AV 2 2
Maatschappelijke Vorming AV 2 2
Nederlands AV 2 2
Stage PV 10 10
Wiskunde AV 2 2
TOTAAL   32 32

De invoering van de modernisering in het secundair onderwijs in de 3e graad ging in op 1 september 2023 in het 5e jaar.

Vergelijk vakken