Wat leer je in deze richting?

In deze studierichting verwerf je huishoudelijke en logistieke vaardigheden. Je krijgt verder een basis van vaardigheden die in verschillende zorg- en welzijnsberoepen (bij kinderen en ouderen) noodzakelijk zijn.

Je leert gezondheidsbevorderend gedrag te stimuleren en het welbevinden van kinderen en volwassenen te ondersteunen. Je wordt ook geïntroduceerd in vrijetijds- en animatieactiviteiten.

Voor wie is deze richting?

Je kan starten in het 5e leerjaar SO van de arbeidsfinaliteit als je geslaagd bent in het 2e leerjaar van de 2e graad in de doorstroomfinaliteit, de dubbele finaliteit of de arbeidsmarktfinaliteit.

Ook leerlingen met een onderwijskwalificatie 2 (gelijk aan 2e graad BSO) in BuSO opleidingsvorm 3 kunnen starten.

Ben je praktisch en sociaal ingesteld en wil je doorgroeien naar een zorg- of welzijnsberoep, dan is deze studierichting echt iets voor jou.

Wat na deze opleiding?

Na je opleiding in de 3e graad Basiszorg en ondersteuning kan je doorstromen naar een éénjarige Se-n-Se opleiding Kinderbegeleider, Verzorgende/Zorgkundige of Integrale veiligheid.

Andere vervolgopleidingen binnen het Se-n-Se aanbod, graduaatsopleidingen of opleidingen zoals HBO5 (Verpleegkunde), Syntra, VDAB, Defensie en Politie behoren ook tot de mogelijkheden. Informeer je hierover vooraf grondig via bijvoorbeeld het CLB.

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type 5e jaar 6e jaar
Katholieke godsdienst AV 2 2
Artistieke vorming AV 1 1
Basiszorg en ondersteuning PV/TV 9 9
Engels AV 2 2
Lichamelijke opvoeding AV 2 2
Maatschappelijke Vorming AV 2 2
Nederlands AV 2 2
Stage PV 10 10
Wiskunde AV 2 2
TOTAAL   32 32

De invoering van de modernisering in het secundair onderwijs in de 3e graad ging in op 1 september 2023 in het 5e jaar.

Vergelijk vakken