Wat leer je in deze richting?

De leerlingen gaan onderzoekend om met technologische wetenschappen, bouwmaterialen, bouw- en houtconstructies en projectenstudies. Er wordt veel aandacht besteed aan de nieuwste bouwnormen voor een duurzame toekomst: veilig, milieu- en kostprijsbewust, energie-efficiënt en circulair bouwen en ontwerpen. Er wordt ruimschoots gebruik gemaakt van digitale technologieën bij het modelleren van bouwknopen, bouwprojecten van BEN- en passiefprojecten. Ook topografische toepassingen en stabiliteitsberekeningen vormen een belangrijk onderdeel van het programma.

Voor wie is deze richting?

De richting “Bouw- en houtwetenschappen” is een Domeingebonden doorstroomrichting (DGD). Je krijgt een brede algemene vorming met veel aandacht voor technisch wetenschappelijke denkvaardigheden. Bouwwetenschappen richt zich naar jongeren met een ruime interesse voor het bestuderen en ontwerpen van bouwconstructies.

Wat na deze opleiding?

Door de brede algemene en technologisch-wetenschappelijke vorming in deze richting krijg je de ideale voorbereiding voor hoger onderwijs in aanverwante opleidingen. Je kan kiezen voor een professionele bachelor in bouw, houttechnologie, interieurvormgeving, toegepaste architectuur, landmeten, … of voor een academische bachelor en master in architectuur, industriële wetenschappen – bouwkunde, interieurarchitectuur, …

Op het werkveld komen de leerlingen terecht in de bouwsector als bouwkundig tekenaar, calculator bouw, technicus studiebureau bouw, architect, werfleider, landmeter, interieurarchitect, … Heel wat van deze beroepen staan al enkele jaren in de top 10-lijst van knelpuntberoepen. Werkgelegenheid verzekerd dus!

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type 5e jaar 6e jaar
Katholieke godsdienst AV 2 2
Aardrijkskunde AV 1 1
Engels AV 2 2
Frans AV 2 2
Geschiedenis AV 1 1
Lichamelijke opvoeding AV 2 2
Nederlands AV 3 3
Wiskunde AV 4 4
Biologie en chemie TV 1 1
Socio-emotionele vorming AV 1 -
Economische vorming AV - 1
Bouw- en houtwetenschappen TV 13 13
Optie: Wiskunde +2u / bouw- en houtwetenschappen +2u AV 2 2
TOTAAL   34 34
Vergelijk vakken