Wat leer je in deze richting?

In dit specialisatiejaar worden je praktische kennis en vaardigheden in schilderen en decoreren naar een hoger niveau gebracht. Je ontwikkelt werkelijk een passie voor het vak.
Onder begeleiding leer je opdrachtelementen van decoratief schilderwerk en restauraties ontleden, oordeelkundig voorbereiden, realiseren, beschermen, verfraaien en afwerken.
Technieken als fileren, decoreren, verouderingstechnieken, decoratief schilderen van hout en marmer, restauratie doekschildering, restauratie van ornamenten, wandgarnering, meubelrenovatie, vergulden, verzilveren, bronzeren, gevelrenovatie en gevelreiniging komen hierbij aan bod.
Je ervaring op de werkvloer via stage sluit aan bij de opleiding en vormt een belangrijke component. Je leert je werk creatief en esthetisch te benaderen.
Naast het technische luik besteden we voldoende aandacht aan taalontwikkeling en algemene vorming zodat je ook het diploma van secundair onderwijs behaalt. Op deze manier sta je stevig in je schoenen om in te treden op de arbeidsmarkt.

Voor wie is deze richting?

Als je slaagde in het tweede jaar van de derde graad “Schilderwerk en decoratie” en je wil graag verder specialiseren en een diploma secundair onderwijs halen kan je terecht in het 7de specialisatiejaar “Decoratie en restauratie schilderwerk”. Het vak ‘Ondernemend project’ vormt een onderdeel van de opleiding zodat ook ondernemerszin wordt aangewakkerd.

Wat na deze opleiding?

Na het beëindigen van de studies kan je met heel wat extra troeven aan de slag als “schilder-decorateur”: de man of vrouw van de fijne afwerking.
Binnen- en buitenmuren, vloeren en wanden krijgen een kleurtje of bekleding die perfect past bij de stijl van het gebouw en de eigenaar. Daarom ben je als schilder-decorateur voldoende communicatievaardig en weet je harmonieus met kleuren, vormen en decoraties om te springen. Een job die een “handige Harry” met een neus voor esthetiek bijzonder veel mogelijkheden biedt!

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type 7e jaar
Katholieke godsdienst AV 2
Engels AV 2
Lichamelijke opvoeding AV 2
Wiskunde AV 2
Project Algemene Vakken AV 4
Praktijk Schilderen en Decoratie PV 14
Realisaties Schilderwerk en decoratie TV 6
Ondernemend project TV 2
TOTAAL   34

Praktijk: inclusief 6 weken stage

Vergelijk vakken