Wat leer je in deze richting?

Tijdens de opleiding Dierenzorg, een praktische opleiding in de arbeidsmarkfinaliteit (A), leer je alles over het welzijn, de gezondheid, het gedrag en het verzorgen van gezelschapsdieren, dieren in de vrije natuur of uit de zoo. De praktijklessen vormen de basis van de opleiding en worden onderbouwd door een stevige theoretische basis. Je krijgt les van gepassioneerde dierexperten en je maakt gebruik van eigentijdse vaklokalen. In het 5de en 6de jaar loop je 1 dag per week stage in de dierenzorgsector.

In het 5de jaar maak je kennis met het reilen en zeilen op een kinderboerderij. Naast de verzorging van de verschillende dieren zoals konijnen, cavia’s, schapen, geiten en pluimvee, leer je ook over de werking van een kinderboerderij en ontvang je groepen voor een rondleiding die je zelf in elkaar steekt. Tijdens de introductielessen krijg je een basiscursus aangeboden i.v.m. de verzorging van andere diergroepen zoals honden, vogels, paarden, vissen en reptielen. In het vak dierenspeciaalzaak leer je alles wat je moet weten om te werken in een dierenwinkel, dit vak is tevens gekoppeld aan je stage.

In het 6de jaar willen we de betrokkenheid van de leerlingen bevorderen door leerlingen zelf een traject te laten kiezen binnen de brede dierenzorgsector. Binnen dit traject worden de lessen gegeven en lopen de leerlingen stage op een bedrijf dat daarbij aansluit

  • Traject 1 – Dierenzorg – Algemeen
  • Traject 2 – Dierenzorg – Hond & kat
  • Traject 3 – Dierenzorg – Paard

In het traject “Dierenzorg – Algemeen” kom je alles te weten over het fascinerende leven van vissen, reptielen, volièrevogels en meer exotische zoogdieren. Het traject “Dierenzorg hond & kat” legt zich toe op onze kleine viervoeters, honden en katten krijgen hierin alle aandacht. Voor de paardenliefhebbers wordt het 3de traject “Dierenzorg – Paard” georganiseerd, de hippische sector staat hier centraal.

Voor wie is deze richting?

Heb je interesse in de sector van hobby- en gezelschapsdieren? Ben jij daarnaast eerder praktisch ingesteld, bezit je een goede handvaardigheid en leer je liever ‘al doende’, dan is de richting Dierenzorg echt iets voor jou

Wat na deze opleiding?

Na deze opleiding kan je terecht op de arbeidsmarkt. Dierenspeciaalzaken vragen om geschoolde helpers. Er is vraag van kinderboerderijen, dierenasielen, paardenfokkerijen, maneges, dierentuinen en kennels naar mensen die kunnen helpen bij het kweken en verzorgen van hun dieren. Ook voor het verkopen van dierenvoeding en allerlei dierbenodigdheden zoekt men mensen met een dierenzorgdiploma.

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type 5e jaar 6e jaar
Katholieke godsdienst AV 2 2
Maatschappelijke vorming AV 1 1
Socio-emotionele vorming AV 1  
Economische vorming (SJG) AV   1
Engels AV 2 2
Nederlands AV 2 2
Wiskunde AV 2 2
Lichamelijke opvoeding AV 2 2
Dier & leefmilieu TV 4 6
Dierenspeciaalzaak TV 3  
Project TV   1
Praktijk dier & techniek PV 8 8
Stage dierenzorg PV 7 7
TOTAAL   34 34
Vergelijk vakken