Wat leer je in deze richting?

Dierenzorg is een praktische agrarische richting in de arbeidsmarktfinaliteit (A). Je ontwikkelt competenties en inzichten via praktische vorming met focus op dierlijke verzorging, huisvesting en voeding van gezelschapsdieren, dieren in de vrije natuur of uit de zoo. Daarnaast verwerf je competenties rond onderhoud en herstellen van infrastructuur én techniek.

In het 5de jaar maak je kennis met het reilen en zeilen op een kinderboerderij. Naast de verzorging van de verschillende dieren zoals konijnen, cavia’s, schapen en geiten, pluimvee en volièrevogels, leer je meer over de levenscyclus van deze dieren. Je krijgt ook een basiscursus aangeboden i.v.m. de verzorging van andere diergroepen zoals honden en katten, vogels, paarden, vissen en reptielen.

In het 6de jaar maak je een keuze binnen welke diergroep je verder wil specialiseren. Hiervoor worden 3 keuzetrajecten aangeboden. In het traject “wildlife” kom je alles te weten over het fascinerende leven van de wilde dieren. Het traject “kleine zoogdieren” legt zich toe op onze kleine viervoeters, honden en katten krijgen hierin de meeste aandacht. Voor de paardenliefhebbers wordt het 3de traject “grote zoogdieren” georganiseerd, de verzorging van paarden staat hier centraal.

Voor wie is deze richting?

Heb je interesse in de sector van hobby- en gezelschapsdieren? Ben jij daarnaast eerder praktisch ingesteld, bezit je een goede handvaardigheid en leer je liever ‘al doende’, dan is de richting Dierenzorg echt iets voor jou.

Wat na deze opleiding?

Na deze opleiding kan je terecht op de arbeidsmarkt. Dierenspeciaalzaken vragen om geschoolde helpers. Er is vraag van kinderboerderijen, dierenasielen, paardenfokkerijen, maneges, dierentuinen en kennels naar mensen die kunnen helpen bij het kweken en verzorgen van hun dieren. Ook voor het verkopen van dierenvoeding en allerlei dierbenodigdheden zoekt men mensen met een dierenzorgdiploma.

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type 5e jaar 6e jaar
Katholieke godsdienst AV 2 2
Maatschappelijke vorming AV 1 1
Socio-emotionele vorming AV 1  
Economie AV   1
Engels AV 2 2
Nederlands AV 2 2
Wiskunde AV 2 2
Lichamelijke opvoeding AV 2 2
Dier & leefmilieu TV 4 4
Dierenspeciaalzaak TV 2  
Ziekteleer TV   2
Project TV 1 1
Praktijk dier & techniek PV 8 8
Stage dierenzorg PV 7 7
TOTAAL   34 34
Vergelijk vakken