Wat leer je in deze richting?

Dierenverzorgingstechnieken is een theoretisch-praktische richting in de dubbele finaliteit (D/A). Een natuurwetenschappelijke, breed technische en polyvalente agrarische vorming met focus op dierenverzorging wordt aangeboden. Daarnaast leer je volgens diervriendelijke principes handelen en werken volgens de richtlijnen met kennis van de sectorspecifieke wetgeving.

In de verschillende modules dier & leefmilieu leer je op een respectvolle en verantwoorde manier omgaan met allerhande diersoorten. De dieren verzorgen, hun huisvesting in orde brengen, exterieurkenmerken van dieren beoordelen én een doelmatige gezondheidscontrole uitoefenen, staat op het programma. Daarnaast is er voldoende aandacht voor biologie en chemie, ook het aanleren van labotechnieken komt aan bod.

In verschillende praktijkprojecten leer je de brede sector van hobby- en gezelschapsdieren beter kennen. De projecten zijn uitgewerkt rond de verschillende diergroepen. Zo krijg je het project aqua-terra waarin dieper wordt ingegaan op het leven van reptielen en vissen. Bij het project paarden wordt de verzorging van deze viervoeters uitgebreid onder de loep genomen. Verder passeren honden en katten, knaagdieren én vogels de revue tijdens deze opleiding.

Voor wie is deze richting?

Ben je op zoek naar een richting waarin je de levenscyclus en verzorging van dieren in al zijn facetten van naderbij bekijkt? Heb jij een brede interesse in de sector van de hobby- en gezelschapsdieren én wil je deze interesse ook wetenschappelijk onderbouwen, dan is deze richting echt iets voor jou.

Wat na deze opleiding?

Na deze richting kan je doorstromen naar het hoger onderwijs en een professionele bachelor aanvatten in verschillende richtingen met een wetenschappelijke basis. Enkele mogelijke studies zijn: dierenartsassistent, groenmanagement, biotechniek, landbouw, tuinbouw, milieubeheer, … Ook een graduaatsopleiding behoort tot de mogelijkheden.

Je kan ook kiezen voor de arbeidsmarkt, waar je aan de slag kan als werknemer in dierenspeciaalzaken, dierentuinen, dierenasielen, kinderboerderijen, proefcentra, dierenkwekerijen, … Daarnaast kan je ook een leidinggevende job uitoefenen en eventueel als zelfstandige een eigen zaak opstarten.

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type 5e jaar 6e jaar
Katholieke godsdienst AV 2 2
Aardrijkskunde AV 1 1
Geschiedenis AV 1 1
Engels AV 2 2
Frans AV 2 2
Nederlands AV 2 2
Wiskunde AV 3 3
Dier en leefmilieu KZD (kleine zoogdieren) TV 3 3
Dier en leefmilieu VOG (vogels) TV 3  
Dier en leefmilieu GZD (grote zoogdieren) TV   3
Dier en leefmilieu WLF (wildlife) TV 2 2
Toegepaste biologie TV 2 2
Toegepaste chemie TV 2 2
Toegepaste fysica TV 1 1
Lichamelijke opvoeding AV 2 2
Socio-emotionele vorming AV 1  
Economische vorming (SJG) AV   1
Labo natuurwetenschappen TV 1 1
Praktijk dier & techniek PV 4 4
TOTAAL   34 34
Vergelijk vakken