Wat leer je in deze richting?

Je kan kiezen rond welk beroep of binnen welke context je in dit jaar wil werken.
Gedurende één dag per week leer je alles wat met de gekozen context te maken heeft. Daarnaast krijg je ook een aantal algemene vakken. Je gaat doorheen het schooljaar op stage om zo je kennis om te zetten in de praktijk.
– Medewerker dierenpark of opvangcentrum: zoogdieren, vogels, aqua/terra, dierkunde, soortenkennis, biotoopstudie en huisvesting, gedrag en kooiverrijking, hygiëne, dierregistratie en wetgeving, ‘hanteren’ en vervoer, voeding, verzorging, onderhoud,…
– Medewerker houderij GZD (paard): selectie en opfok, praktische erfelijkheidsleer, bedrijfsinrichting en huisvesting, voeding, wetgeving en administratie, EHBO, rassen en sporten, uitwendige bouw van het paard, stalwerkzaamheden,…
– Medewerker proefdierbedrijf of dierenartspraktijk:
Proefdierkunde: soorten proefdieren, voeding, gedrag, ethiek en dierenwelzijn, wetgeving, euthanasie, huisvesting.
Dierenartsenpraktijk: hanteren en fixeren, EHBO en ziekteleer, verbandtechnieken, instrumentenleer, dieetvoeding, algemene gezondheidscontrole,…
– Medewerker trimsalon: rassenkennis, bouw van de hond, (op)bouw van de vacht, trimschema’s, product- en materialenkennis, bedrijfsvoering, inrichting trimsalon, klantenservice, bedrijfsadministratie en organisatie,…

Voor wie is deze richting?

Wanneer je je verder wil specialiseren binnen de brede dierenzorgsector dan kan je het 7dejaar gespecialiseerde dierenverzorging volgen. Met deze opleiding leer je specifiek voor een beroep binnen de sector van hobby en gezelschapsdieren.

Wat na deze opleiding?

Dierenspeciaalzaken vragen om geschoolde helpers. Daarom organiseren we in alle contexten een verkoopsproject en werken we een leeronderneming uit. Er is vraag van kinderboerderijen, dierenasielen, paardenfokkerijen, maneges, dierentuinen en kennels naar mensen die kunnen helpen bij het kweken en verzorgen van hun dieren. Proefdiercentra zijn steeds op zoek naar nieuwe dierverzorgers en geschoolde trimmers en trimsters kunnen, na wat extra ervaring zelf hun eigen zaak oprichten. Het 7e specialisatiejaar leidt tot een diploma secundair onderwijs dat gelijkgesteld is aan dat van een TSO-opleiding. Dit diploma biedt brede tewerkstellingskansen binnen de sector.

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type 7e jaar
Katholieke godsdienst AV 2
Lichamelijke opvoeding AV 2
Wiskunde AV 2
Engels AV 2
Project Algemene Vakken AV 4
Dier GEN (genetica) TV 2
Dier ZKL (ziekteleer) TV 2
Stage dierenzorg PV 8
Ondernemend project TV 2
Coaching project TV 1
Coaching stage TV 1
Dier CON (context) TV 2
Praktijk CON (context) PV 4
TOTAAL   34
Vergelijk vakken