Wat leer je in deze richting?

De opleiding Keukenmedewerker wordt georganiseerd binnen duaal leren. Duaal leren betekent dat je leren op school combineert met ervaring opdoen op de werkvloer. Bepaalde vaardigheden en/of competenties zal je dus leren op jouw werkplaats.

  • Ben je nog niet arbeidsrijp? Dan krijg je een passend aanvullend traject. Hier leer je vaardigheden en attitudes om door te stromen naar de arbeidsmarkt.
  • Ben je niet arbeidsbereid? Wil je het vak niet leren door buiten de school bij een bedrijf te werken? Dan is deze leerweg misschien toch niets voor jou. Contacteer je CLB-medewerker voor een gesprek.

Daarnaast volg je twee dagen les: 1 dag algemene vorming en 1 dag beroepsgerichte vorming.

Tijdens de lessen praktijk voer je volgens instructies van de verantwoordelijke voorbereidende werkzaamheden (mise-en-place) uit. Je verwerkt ingrediënten tot basisbereidingen binnen een keuken door het toepassen van de basiskooktechnieken Je houdt de werkplaats proper, organiseert de vaat en voert deze uit. Verder bereid je, samen met je klasgenoten, een middagmaal. Je leert snijtechnieken toepassen, recepturen volgen, dresseren, gepast keukengereedschap gebruiken, groenten en fruit reinigen, enz.

Tijdens de lesdag algemene vorming word je klaargestoomd voor onze huidige complexe maatschappij. Het is een levensecht vak waarin algemene vakken zoals Nederlands, wiskunde en maatschappelijke vorming geïntegreerd worden.

Voor wie is deze richting?

Om aan deze opleiding te kunnen beginnen moet je minimaal 15 jaar zijn of de eerste twee jaren van het secundair onderwijs achter de rug hebben (geslaagd of niet geslaagd).

Heb je interesse voeding en horeca, ben je nieuwsgierig naar verschillende basistechnieken? Vind je het niet erg om te werken op onregelmatige tijden en in het weekend? Dan is de richting keukenmedewerker iets voor jou.

Wat na deze opleiding?

  • BK2: Beroepskwalificatie 2 voor een specifieke beroepsvorming. Je hebt bewezen dat je dit technisch kan. Indien je niet meer leerplichtig bent, kan je de overstap maken naar de arbeidsmarkt. Na het behalen van een BK2 kan je ook doorstromen naar een BK3.
  • OK2: Onderwijskwalitificatie 2. Je hebt beroepsvorming én algemene vorming succesvol afgewerkt. Je hebt een getuigschrift 2de graad secundair onderwijs en kan doorstromen naar de 3de graad.