Wat leer je in deze richting?

De opleiding medewerker (banket)bakkerij wordt georganiseerd binnen duaal leren. Duaal leren betekent dat je leren op school combineert met ervaring opdoen op de werkvloer. Bepaalde vaardigheden en competenties zal je dus leren op jouw werkplaats.

  • Ben je nog niet arbeidsrijp? Dan krijg je een passend aanvullend traject. HIer leer je vaardigheden en attitudes om door te stromen naar de arbeidsmarkt.
  • Ben je nog niet arbeidsbereid? Wil je het vak niet leren door buiten de school bij een bedrijf te werken? Dan is deze leerweg misschien toch niets voor jou. Contacteer je CLB-medewerker voor een gesprek.

Binnen deze opleiding volg je twee dagen les: 1 dag algemene vorming en 1 dag beroepsgerichte vorming.

Tijdens de lessen praktijk leer je deeg en beslag bewerken, verwerken en bakken. Je bereidt daarmee brood, broodspecialiteiten, banketproducten, harde- en zachte luxe. Je bereidt crèmes, mousses, room en ijsproducten. Je maakt suikerwerk en verwerkt marsepein en chocolade. Je leert ook hygiënisch, veilig en zelfstandig werken. Je doet aan zelfevaluatie en kwaliteitscontrole.

Tijdens de lesdag algemene vorming word je klaargestoomd voor onze huidige complexe maatschappij. Het is een levensecht vak waarin algemene vakken zoals Nederlands, wiskunde en maatschappelijke vorming worden geïntegreerd.

Voor wie is deze richting?

Om aan deze opleiding te kunnen beginnen moet je minimaal 15 jaar zijn of de eerste twee jaren van het secundair onderwijs achter de rug hebben (geslaagd of niet geslaagd).

Hou je van aanpakken? Werk je graag met voeding en word je blij als je de geur van vers brood en koffiekoeken ruikt? Vind je het niet erg om op termijn ‘s nachts te werken? Werk je graag dingen af tot in de kleinste details? Dan is de opleiding broodbakker iets voor jou!

Wat na deze opleiding?

  • BK2: Beroepskwalificatie 2 voor een specifieke beroepsvorming. Je hebt bewezen dat je dit technisch kan. Indien je niet meer leerplichtig bent, kan je de overstap maken naar de arbeidsmarkt. Na het behalen van een BK2 kan je ook doorstromen naar een BK3.
  • OK2: Onderwijskwalitificatie 2. Je hebt beroepsvorming én algemene vorming succesvol afgewerkt. Je hebt een getuigschrift 2de graad secundair onderwijs en kan doorstromen naar de 3de graad.