Wat leer je in deze richting?

De richting Office management en communicatie vormt een commerciële richting, met een brede en evenwichtige vorming:

  • een stevige algemene vorming,
  • een bedrijfsgerichte vorming,
  • een flinke portie talen.

Doorheen de hele opleiding is er aandacht voor attitudes zoals ordelijk en nauwkeurig werken, zin voor initiatief en stressbestendigheid. In het laatste jaar is een bedrijfsstage voorzien van drie weken. Deze kan je zowel in het binnenlans als in het buitenland volbrengen.
Talen
Binnen de richting bieden we vier vreemde talen aan. Naast de grondige beheersing van het Nederlands, verwerf je ook een vlotte kennis van Frans en Engels, een praktische kennis van Duits en een basiskennis van Spaans. Er wordt nadruk gelegd op communicatieve vaardigheden en praktisch taalgebruik. Je wordt uitgedaagd tot zelfwerkzaamheid via creatieve en vakoverschrijdende projecten.
Office management
Binnen dit vak gaat er veel aandacht naar bedrijfsadministratie, organisatie van de hedendaagse secretariaatsomgeving en grondige uitdieping van rekenblad, tekstverwerking, presentatiepakketten en desktop publishing. Het beleggen van vergaderingen, organiseren van zakenreizen, onthalen van bezoekers en klanten, klasseren en digitale verwerking van briefwisseling komen uitvoerig aan bod. Een integratie met de verschillende taalvakken is hierbij een must!

Voor wie is deze richting?

Als je een A-attest behaalde in het tweede leerjaar van de tweede graad Ondernemen en communicatie kan je je inschrijven in deze richting. Behaalde je een B-attest waarbij deze richting niet werd uitgesloten of een A-attest in een andere richting, dan bevelen we je een intakegesprek aan.

Het is belangrijk dat je aanleg en interesse hebt voor zowel talen als voor een bedrijfsgerichte vorming. Informatica kan je bij secretariaatswerk niet wegdenken.

Wat na deze opleiding?

De studierichting Office management en communicatie bereidt in eerste instantie voor op een professionele bacheloropleiding. Volgende richtingen bieden reële slaagkansen:

  • bachelor in Office management,
  • bachelor in Sociaal werk,
  • bachelor in Onderwijs,
  • bachelor in Communicatiemanagement.

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type 5e jaar 6e jaar
Katholieke godsdienst AV 2 2
Aardrijkskunde AV 1 1
Duits AV 3 3
Engels AV 3 3
Frans AV 3 3
Geschiedenis AV 1 1
Lichamelijke opvoeding AV 2 2
Nederlands AV 3 3
Wiskunde AV 2 2
Recht TV 2 -
Spaans AV 2 2
Natuurwetenschappen AV 1 1
Nederlands - Zakelijke Communicatie AV 2 2
Frans - zakelijke communicatie TV 1 1
Engels - zakelijke communicatie TV 1 1
Stage PV - 3
Office management TV 5 5
TOTAAL   34 35

Stage *:
Tijdens de niet-stageweken hebben de leerlingen 2u per week het vak Recht.

Vergelijk vakken