Wat leer je in deze richting?

Plant-, dier en milieutechnieken optie diertechnieken is een theoretisch-praktische richting in de dubbele finaliteit (D/A). Binnen de richting Diertechnieken zal je in de module dier & leefmilieu op een respectvolle en verantwoorde manier leren omgaan met allerhande diersoorten. De dieren verzorgen, hun huisvesting in orde brengen, exterieurkenmerken van de dieren beoordelen met als doel de dieren te veredelen om het opfokresultaat te verbeteren en een doelmatige gezondheidscontrole uitoefenen, dit staat allemaal op het programma. Daarnaast krijg je ook de module plant & groeimilieu, waar je alles leert over het fascinerende leven van planten én een flink pakket natuurwetenschappen zodat er een stevige basis gelegd wordt voor de derde graad.

In verschillende projecten leer je de brede sector van hobby- en gezelschapsdieren beter kennen. De projecten zijn uitgewerkt rond de verschillende diergroepen. Zo krijg je het project aqua-terra waar reptielen en vissen zich van hun beste kant laten zien. Bij het project kynologie hebben we het niet enkel over honden, maar komen ook onze katten om het hoekje kijken. Verder passeren paarden, knaagdieren, vogels, schapen en geiten de revue tijdens deze opleiding.

Voor wie is deze richting?

Ben je op zoek naar een richting waarin je in aanraking komt met dieren, planten en de omgeving waarin ze leven? Heb jij een brede interesse in de sector van de hobby- en gezelschapsdieren en wil je deze interesse ook wetenschappelijk onderbouwen, dan is deze richting echt iets voor jou.

Wat na deze opleiding?

Na deze richting kan je doorstromen naar het hoger onderwijs en een professionele bachelor aanvatten. Enkele mogelijke studies zijn: dierenartsassistent, groenmanagement, biotechniek, landbouw, tuinbouw, milieubeheer, …

Je kan ook kiezen voor de arbeidsmarkt, waar je aan de slag kan als werknemer in dierenspeciaalzaken, dierentuinen, dierenasielen, kinderboerderijen, proefcentra, dierenkwekerijen, … Daarnaast kan je ook een leidinggevende job uitoefenen en eventueel als zelfstandige een eigen zaak opstarten.

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type 3e jaar 4e jaar
Katholieke godsdienst AV 2 2
Aardrijkskunde AV 1 1
Geschiedenis AV 1 1
Engels AV 2 2
Frans AV 2 2
Nederlands AV 4 4
Wiskunde AV 3 3
Dier & leefmilieu TV 3 3
Plant & groeimilieu TV 2 2
Toegepaste biologie TV 1 1
Toegepaste chemie TV 2 2
Toegepaste fysica TV 1 1
Lichamelijke opvoeding AV 2 2
Socio-emotionele vorming AV 1  
Informatica AV   1
Labo natuurwetenschappen TV 1 1
Praktijk dier & techniek PV 2 4
Praktijk plant & techniek PV 2  
TOTAAL   32 32
Vergelijk vakken