Wat leer je in deze richting?

De opleiding Restaurant en keuken wordt georganiseerd binnen een systeem van duaal leren. Bij duaal leren verwerft een leerling kennis en vaardigheden op school én op de werkvloer. Een deel van jouw opleiding doorloop je dus op de arbeidsmarkt.   

Het leren op school doe je op een theorie-dag en een praktijkdag.  

  • Indien je arbeidsrijp én arbeidsbereid bent en dus klaar voor arbeidsdeelname, krijg je daarbij opleiding op de werkvloer gedurende 3 dagen. 
  • Ben je nog niet arbeidsrijp, dan krijg je een aanvullend passend traject. 
  • Ben je niet arbeidsbereid?  Wil je het vak niet leren door buiten de school bij een bedrijf te werken? Dan is deze leerweg misschien toch niets voor jou.   
  • Contacteer je CLB-mewerker voor een gesprek. 

In deze opleiding leer je het volledige proces van het bereiden en het serveren van een koude of warme maaltijd met oog voor hygiëne en voedselveiligheid.  Je leert ingrediënten bestellen en je werk inplannen. Je oefent verschillende bereidingstechnieken en werkt gerechten mooi af. 

In het restaurant leer je op een correcte manier gasten ontvangen en het menu voorstellen. Je bent verantwoordelijk voor het opnemen van de bestelling, voor een goede service en voor het vlot afruimen en opnieuw indekken van de tafels. 

Tijdens de lesdag algemene vorming werken we aan de leerplandoelen en aan de doelstellingen om te slagen in je verdere loopbaan na het schoolgebeuren. 

Voor wie is deze richting?

Om aan deze opleiding te kunnen beginnen moet je de 2de graad secundair onderwijs gevolgd hebben en een certificaat BK2 behaald hebben.  

Je hebt interesse in voeding en horeca. Je wil bijleren over nieuwe tendensen binnen de sector. Je bent klantvriendelijk, hebt oog voor persoonlijke verzorging en hecht belang aan de regels van voedselveiligheid. 

Wat na deze opleiding?

  • Na deze opleiding ben je helemaal klaar voor de werkvloer indien je niet meer leerplichtig bent. 
  • Je behaalt een BK3: Beroepskwalificatie 3 voor een specifieke beroepsvorming.  Je hebt bewezen dat je dit technisch kan.   
  • OK3: Onderwijskwalificatie 3. Je hebt beroepsvorming én algemene vorming op het niveau 3de graad succesvol afgewerkt. Je krijgt een getuigschrift 3de graad. 
  • Je kan een Se-n-Se-opleiding volgen binnen hetzelfde studiegebied.