Wat leer je in deze richting?

In deze studierichting leggen we nadruk op de verschillende aspecten van communicatie. Je verwerft vaardigheden en attitudes om te functioneren in een diverse en snel veranderende samenleving.

Je leert vlot en helder communiceren in het Nederlands, Engels, Frans en Duits. Deze talen nemen een belangrijke rol in.

In het vak Public Relations leer je bewust omgaan met een brede waaier aan communicatiemiddelen en –media, verdiep je je in grafische vormgeving, leer je organiseren en plannen, administratieve tools efficiënt toepassen, een product in de markt zetten, presenteren…

In Taal en communicatie verwerf je een brede basis en reflecteer je op je eigen communicatie- en persoonlijkheidsstijl én die van anderen.

Voor wie is deze richting?

Als je een A-attest behaalde in het tweede leerjaar van de eerste graad of een B-attest waarbij deze richting niet werd uitgesloten, kan je je inschrijven.
Ben je geïnteresseerd in talen? Is communiceren jouw ding? Wil jij de onmisbare schakel worden in een dynamische en internationale omgeving? Dan is Taal en communicatie iets voor jou!

Wat na deze opleiding?

Na je opleiding in de tweede graad Taal en communicatie is de meest logische volgende stap de derde graad Taal en communicatie. Daarnaast blijven andere opties open.
In het hoger onderwijs zijn er nog heel wat mogelijkheden. Zo kan je verder studeren in een graduaats- of professionele bacheloropleiding. De meest voor de hand liggende vervolgstudies zijn Communicatiemanagement, Office Management (met keuzetrajecten als Communicatie & Creatie, Events, Talen & Vertalen, …), Journalistiek, Media en Entertainment Business, Intercultural Relations Management, Human Resources, een lerarenopleiding, …
Binnen Taal en communicatie krijg je een stevige basis mee, die je ook toelaat om aan te sluiten op een academische bachelor binnen een verwant domein.

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type 3e jaar 4e jaar
Katholieke godsdienst AV 2 2
Aardrijkskunde AV 1 1
Artistieke vorming AV 1  
Duits AV 2 2
Engels AV 3 4
Frans AV 4 4
Geschiedenis AV 1 1
ICT AV 1 1
Lichamelijke opvoeding AV 2 2
Natuurwetenschappen AV 2 1
Nederlands AV 5 5
Public relations TV 5 6
Wiskunde AV 3 3
TOTAAL   32 32

! lessentabel schooljaar 2024-2025!

In alle finaliteiten werd er voor geopteerd om een uur ICT toe te voegen aan het lesrooster om aan de leerplandoelen van het gemeenschappelijk funderend leerplan (rubriek: ‘Mediawijsheid en digitaal vaardig’) te werken dat voor alle leerlingen van toepassing is.

Vergelijk vakken