Wat leer je in deze richting?

Voertuigtechnieken is een theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit. Dit wil zeggen dat je na je studie de mogelijkheid hebt om verder te studeren of om onmiddellijk naar de arbeidsmarkt te gaan.

Naast algemene kennis maakt je kennis met toegepaste wiskunde en wetenschappen: elektriciteit-elektronica, mechanica, programmeerbare technieken,…

Je oefent technologische vaardigheden in auto-elektriciteit, programmeerbare sturingen, elektropneumatica, elektrohydraulica, (de)montagetechnieken, onderhouds-en diagnosetechnieken in een context van voertuigtechnieken (fiets, auto, bromfiets, ….) .

Voor wie is deze richting?

Ben je geïnteresseerd in technologie? Werk je graag aan voertuigen? Beheers je de basisvaardigheden van wiskunde? Wil je graag weten hoe een voertuig technisch in elkaar zit? Combineer je graag het theoretische met het praktische? Dan is deze richting wel iets voor jou!

De logische vooropleiding is de basisoptie STEM-wetenschappen of STEM-technieken, instromen vanuit een andere basisoptie is mogelijk mits voldoende interesse en aanleg.

Wat na deze opleiding?

In de derde graad is de logische doorstroom

  • Autotechnieken.

Aangezien de technische vorming van deze richting grotendeels overeenkomt met elektromechanische technieken is doorstromen naar volgende richtingen ook een mogelijkheid mits een extra inspanning.

  • Elektromechanische technieken
  • Elektromechanische technieken duaal
  • Elektrotechnieken
  • Industriële ICT
  • Koel- en warmtetechnieken

 

De richtingen die je in onze school kan volgen, staan in het vet.

Na de 3de graad behaal je het diploma secundair onderwijs. Deze opleiding geeft je een stevige basis om hogere studies aan te vatten voor een professionele bachelor binnen het vakgebied.  Je kan ook aan de slag bij bedrijven waar een hoge nood is aan bekwame technici.

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type 3e jaar 4e jaar
Katholieke godsdienst AV 2 2
Aardrijkskunde AV 1 1
Natuurwetenschappen (bio/che) TV 1 1
Engels AV 2 2
Frans AV 2 2
Geschiedenis AV 1 1
Lichamelijke opvoeding AV 2 2
Nederlands AV 4 4
Maatschappelijke Vorming AV 1 -
Informatica AV - 1
Wiskunde AV 3 3
Voertuigtechnieken PV/TV 13 13
TOTAAL   32 32
Vergelijk vakken