Wat leer je in deze richting?

De richting ‘Voertuigtechnieken’ is een richting met een dubbele finaliteit (D/A): doorstroom naar hoger onderwijs of doorstroom naar de arbeidsmarkt. Dit is een technologische en theoretisch-praktische studierichting.  Naast algemene vorming ontwikkel je onderzoekend en contextgericht basisinzichten in de toegepaste wiskunde en wetenschappen: elektriciteit-elektronica, mechanica, fluïdomechanica en thermodynamica. In een context van voertuigen oefen je technologische vaardigheden in auto-elektriciteit, programmeerbare sturingen, elektropneumatica, elektrohydraulica, (de)montage technieken, onderhouds-en diagnosetechnieken. Specifiek voor deze richting is de technologische basisvorming in autotechnieken: ophanging, stuurinrichting, smeersysteem, aandrijfsysteem en elektrisch systeem.  Je leert procesgericht denken en combineert het theoretische met het praktische.

Voor wie is deze richting?

Ben je geïnteresseerd in technologie?  Werk je graag aan auto’s?  Beheers je de basisvaardigheden van wiskunde? Kan je nauwkeurig werken?  Wil je graag weten hoe een auto technisch in elkaar zit?  Combineer je graag het theoretische met het praktische? Dan is deze richting wel iets voor jou!

De logische vooropleiding is de basisoptie STEM-wetenschappen of STEM-technieken, instromen vanuit een andere basisoptie is mogelijk mits voldoende interesse en aanleg.

Wat na deze opleiding?

In de derde graad is de logische doorstroom

  • Autotechnieken.

 

Aangezien de technische vorming van deze richting grotendeels overeenkomt met elektromechanische technieken is doorstromen naar volgende richtingen ook een mogelijkheid mits een extra inspanning.

  • Elektromechanische technieken
  • Elektromechanische technieken duaal
  • Elektrotechnieken
  • Industriële ICT
  • Koel- en warmtetechnieken

 

De richtingen die je in onze school kan volgen, staan in het vet.

Na de 3de graad behaal je het diploma secundair onderwijs. Deze opleiding geeft je een stevige basis om hogere studies aan te vatten voor een professionele bachelor binnen het vakgebied.  Je kan ook aan de slag bij bedrijven waar een hoge nood is aan bekwame technici.

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type 3e jaar 4e jaar
Katholieke godsdienst AV 2 2
Aardrijkskunde AV 1 1
Engels AV 2 2
Frans AV 2 2
Geschiedenis AV 1 1
Lichamelijke opvoeding AV 2 2
Nederlands AV 4 4
Wiskunde AV 3 3
Natuurwetenschappen AV 1 1
Maatschappelijke vorming / ICT AV 1  
Artistieke vorming / Economische vorming AV   1
Mechanica - thermodynamica TV 4 4
Elektriciteit - elektronica TV 4 4
Voertuigtechnieken TV 1 1
Praktijk Mechanica / Elektriciteit PV 2 2
Praktijk Voertuigtechnieken PV 4 4
TOTAAL   34 34
Vergelijk vakken