Wat leer je in deze richting?

De richting ‘Elektromechanische technieken’ is een richting met een dubbele finaliteit (D/A): doorstroom naar hoger onderwijs of doorstroom naar de arbeidsmarkt. Dit is een technologische en theoretisch-praktische studierichting. Naast algemene vorming ontwikkel je onderzoekend en contextgericht basisinzichten in de toegepaste wiskunde en wetenschappen: elektriciteit-elektronica, mechanica, fluïdomechanica en thermodynamica. In een elektromechanische context oefen je technologische vaardigheden in automatisatie, industriële elektrische installaties, programmeerbare sturingen, elektropneumatica, (de)montagetechnieken, onderhouds-en diagnosetechnieken. Je leert procesgericht denken en combineert het theoretische met het praktische.

Voor wie is deze richting?

Ben je gepassioneerd door technologie? Beheers je de basisvaardigheden van wiskunde? Heb je een gezonde dosis nieuwsgierigheid en kan je probleemoplossend denken?  Heb je oog voor detail en kan je nauwkeurig en gestructureerd werken? Combineer je graag het theoretische met het praktische? Dan is deze richting wel iets voor jou!

De logische vooropleiding is de basisoptie STEM-wetenschappen of STEM-technieken, instromen vanuit een andere basisoptie is mogelijk mits voldoende interesse en aanleg.

Wat na deze opleiding?

In de derde graad kan je doorstromen naar

  • Elektromechanische technieken
  • Elektromechanische technieken duaal
  • Elektrotechnieken
  • Autotechnieken
  • Industriële ICT
  • Koel- warmtetechnieken

 

De richtingen die je in onze school kan volgen, staan in het vet.

Na de 3de graad behaal je het diploma secundair onderwijs. Deze opleiding geeft je een stevige basis om hogere studies aan te vatten voor een professionele bachelor binnen het vakgebied. Je kan ook aan de slag bij bedrijven waar een hoge nood is aan bekwame technici. Heel wat bedrijven zijn op zoek naar mensen die deze opleiding gevolgd hebben, de kans op een job is dus zeer groot.

Welke vakken volg je?

Lessentabel
Vak Type 3e jaar 4e jaar
Katholieke godsdienst AV 2 2
Aardrijkskunde AV 1 1
Engels AV 2 2
Frans AV 2 2
Geschiedenis AV 1 1
Lichamelijke opvoeding AV 2 2
Nederlands AV 4 4
Wiskunde AV 3 3
Natuurwetenschappen AV 1 1
Maatschappelijke vorming / ICT AV 1  
Artistieke vorming / Economische vorming AV   1
Mechanica - thermodynamica TV 4 4
Elektriciteit - elektronica TV 4 4
Ondersteunende technieken TV 1 1
Praktijk Mechanica / Elektriciteit PV 2 2
Praktijk Elektromechanische technieken PV 4 4
TOTAAL   34 34
Vergelijk vakken